Aleea Personalitatilor – Arad

obiectiv cultural obiective turistice judetul arad

 

Aleea Personalitatilor

Aleea Personalitatilor din Arad a fost dedicata marilor personalitati care au contribuit la dezvoltarea culturala si sociala a municipiului Arad si este situata in Piata George Enescu, pe langa Palatul Cultural, alee care duce spre faleza Muresului, din judetul Arad, Crisana.

Album foto Aleea Personalitatilor

Harta zonala Aleea Personalitatilor

Descriere Aleea Personalitatilor

Aleea Personalitatilor aradene a fost creata in perioada interbelica, cand autoritatile locale si comunitatiile mai multor orase ale Ardealului, au comandat mai multe monumente pentru comemorarea unor eroi sau personalitati nationali si locali.

Prima lucrare a fost creata de sculptorul Gheorghe Groza si anume Bustul lui Alexandru D. Xenopol, care a fost dezvelit in anul 1929. Alexandru D. Xenopol s-a nascut la Iasi, a studiat filosofia, dreptul si istoria si a obtinut doctoratul in drept la Berlin si in filosofie la Giessen. A fost ales in anul 1893 ca membru titular al Academiei Romane, iar intre anii 1898 si 1901 a devenit rector al Universitatii din Iasi si a creat prima mare sinteza a istoriei romanilor. Dupa moartea sa, sotia acestuia a donat Bibliotecii aradene peste 2000 de volume din biblioteca personala a familiei Xenopol.

Tot in acelasi an, a fost dezvelit si Bustul lui George Cosbuc, cunoscut ca poetul taranimii, cu un gust literar auto canonic. George Cosbuc s-a nascut in anul 1866 in Hordau, Bistrita – Nasaud si a fost poet, critic literar, traducator si membru tutular al Academiei Romane din anul 1916. Potrivit documentelor existente, cand vizita orasul Arad, acesta poposea la Hotelul Ardealul, situat pe Bulevardul Revolutiei nr. 98.

Bustul lui Petru Pipos a fost dezvelit in anul 1937 si creat de sculptorul Marcel Olinescu. Petru Pipos s-a nascut in anul 1859 in Alba Iulia si a studiat la Facultatea de Filosofie a Universitatii Regesti din Cluj, unde devine doctor in filosofie in anul 1881. A fost autorul multor manuale scolare si lucrari stintifice in domeniul pedagogic si didactic si a colaborat cu revistele nationale si aradene, si anume Educatorul din Bucuresti si Biserica si scoala din Arad.

Pe Aleea Personalitatilor se afla si Bustul lui Ioan Russu Sirianu care a fost dezvelit in anul 1938, fiind creat de artistul Gheorghe Moga. Ioan Russu Sirianu s-a nascut in anul 1864 in orasul Siria si a fost un mare politician, un erudit al istoriei si un talentat ziarist. A urmat studiile la Scoala Normala din Arad, a devenit professor de istorie la o scoala pedagogica din Bucuresti intre anii 1884 si 1891 si a fost redactor la cele doua ziare renumite ale lui C.A. Rosetti si anume Lumina pentru toti si Romanul.

Tot in acelasi an, a fost amplasat pe Aleea Personalitatilor, Bustul lui Gheorghe Popa de Teius, acesta a fost un politician de frunte al comunitatii romanilor din Comitatul Arad si a luptat pentru drepturile romanilor si pentru liberalizarea limbii romane in actul de administratie publica. Gheorghe Popa de Teius s-a nascut in anul 1824 in localitatea Galsa, aflata langa localitatea Siria, a fost notar si secretar la Episcopia Aradului si prefect al Aradului din anul 1864, unde a introdus o serie de reforme inovatoare in actul de administratie si justitie.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Palatul Neuman, Palatul Administrativ, Palatul Justitiei, Teatrul de Stat Ioan Slavici, Casa cu Lacat, Palatul Andrenyi, Cazinoul Aradean, Catedrala Ortodoxa Romana Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Palatul Szantay Lajos, Cetatea Aradului, Casa cu Mosaic Aurit, Cladirea Colegiului Moise Nicoara, Statuia Sfantului Florian, Muzeul Cofetariei si Turnul de Apa.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>