Arcul de Triumf – Arad

obiectiv istoric obiective turistice judetul arad

 

Arcul de Triumf

Arcul de Triumf din Arad este un grup statuar de mari dimensiuni situat in Parcul Reconcilerii din Muncipiul Arad, judetul Arad, Crisana, aflat in apropierea Turnului de Apa, edificiu reprezentativ pentru aradeni.

Album foto Arcul de Triumf – Arad

Harta zonala Arcul de Triumf – Arad

Descriere Arcul de Triumf – Arad

Arcul de Trimf a fost dezvelit in anul 2000, de catre sculptorul Ion Bolborea, construit din marmura, cu numeroase statui ce ilustreaza personaje participante ale revolutiei din anul 1848, cand Transilvania se afla sub stapanirea Imperiului Austriac.

Constructia de aproximativ 9 metri, simbolizeaza revolutia dintre cele trei tari romanesti, Tara Romaneasca, Transilvania si Moldova, sub arcul realizat din marmura sunt ilustrati revolutionarii din Bucuresti, iar pe arc sunt amplasate basoreliefurile fruntasilor miscarilor de la 1848. Printre personajele cunoscute se afla Nicolae Balcescu, Avram Iancu si Mihail Kogalniceanu. Pe Arcul de Triumf este ilustrat si momentul reconcilierii intre Avram Iancu si Ludovic Kossuth.

Deasupra arcadei sunt inscriptionate urmatoarele versuri reprezentative pentru aradeni :
Noi suntem oamenii libertatii,
Pentru asta ne-am revoltat,
Pentru asta ne-am varsat
Si suntem hotarati a varsa
Sangele pana la ultimul roman.

Pe partea opusa a Arcului de Triumf se afla Statuia Libertatii ce simbolizeaza cei 13 generali condamnati la moarte si executati pentru crima de lezmajestat, aflata dupa infrangerea revolutiei din 1848.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Palatul Szantay LajosBiserica Sarbeasca Sfantul Petru si Pavel, Catedrala Ortodoxa RomanaVechea Catedrala Ortodoxa, Sinagoga Neologa, Complexul Muzeal Arad, Casa cu Mosaic Aurit, Colegiul Moise Nicoara, Statuia Sfantului Florian, Casa cu Ghiulele si Statuia Sfantului Ioan de Nepomuk.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>