Arcul de Triumf – Bucuresti

bucuresti

 

Arcul de Triumf

Aflat in zona de nord a capitalei, in punctul de intersectie al Soselei Kiseleff cu Bulevardele Alexandru Constantinesu, Alexandru Averescu si Constantin Prezan, Arcul de Triumf din Bucuresti este o cladire emblematica a capitalei, un important monument istoric, unde se desfasoara in fiecare an, in ziua de 1 decembrie, faimoasa parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

Album foto Arcul de Triumf

Harta zonala Arcul de Triumf – Bucuresti

Descriere Arcul de Triumf

Arcul de Triumf se numara printre monumentele ridicate pentru a comemora participarea tarii noastre in luptele duse in timpul Primului Razboi Mondial, dintre acestea meritand a fi amintite Catedrala Incoronarii de la Alba Iulia, Crucea Eroilor Neamului de pe Muntele Caraiman, Mausoleul de la Marasesti si Mormantul Eroului Necunoscut din Parcul Carol din Bucuresti.

Constructia are o istorie interesanta, ideea ridicarii unui astfel de monument fiind mai veche. Primul arc construit in Bucuresti era facut din lemn, fiind ridicat imediat dupa ce Romania isi castiga independenta, in anul 1878, in urma implicarii sale in razboaiele ruso turce. Desi au fost ridicat mai multe astfel de arcuri de triumf, niciunul nu a rezistat in timp, abia dupa finalizarea Primului Razboi Mondial incepand sa se vorbeasca despre ridicarea unui monument care sa dainuie peste ani. Astfel, in anul 1922, s-a inceput ridicarea unui arc de triumf care sa aminteasca de Marea Unire infaptuita in anul 1918. Arhitectura cladirii a fost proiectata de Petre Antonescu, initial doar scheletul constructiei fiind turnat in beton, iar basoleriefurile fiind realizate din ipsos, urmand ca mai apoi, pe masura ce se strang fonduri, sa se finiseze impunatoarea constructie. Arcul de Triumf a fost inaugurat cu ocazia incoronarii Regelui Ferdinand si a Reginei Maria, ca suverani ai Romaniei Mari. Cu acea ocazie, s-a organizat un mare spectacol, la care au luat parte mari personalitati internationale ale acelor vremuri. In timpul festivitatii s-a evocat lupta intensa a romanilor, animati de ideea de unitate statala. In timp insa, ca urmare a slabei calitati a materialelor folosite pentru construirea sa, Arcul de Triumf a inceput sa se degradeze treptat, numeroase voci considerandu-l la acea vreme o pata pentru imaginea incantatoare a Micului Paris interbelic. Incepand cu anul 1932, acelasi arhitect, Petre Antonescu, a realizat finisajul exterior al constructiei, basoreliefurile initiale fiind inlocuite cu unele mai trainice, din piatra. Intreaga lucrare a fost finalizata in anul 1936, fiind inspirata dupa modelul Arcului de Triumf din Paris. Ceremonia a avut loc de aceasta data la implinirea a 18 ani de la Marea Unire, la aceasta participand personalitati importante, precum regele Carol al II-lea, Regina Maria si Printul Mihai.

Constructia are o inaltime totala de 27 de metri, stalpii ce sustin bolta monumentului fiind prevazute cu scari interioare care duc spre terasa de unde se poate admira intreg orasul. De asemenea, in incinta cladirii a fost organizat si un muzeu ce poate fi vizitat numai la ocazii speciale, expozitiile reflectand implicarea Romaniei in realizarea visului de uniune nationala si Primul Razboi Mondial. Aici se gasesc si fotografii si machete ale monumentului, realizate de-a lungul timpului si fotografii cu stemele celor mai importante familii boieresti ale Bucurestiului de altadata.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>