Babele de la Bozioru

obiective turistice diverse obiective turistice judetul buzau

 

Babele de la Bozioru

Babele de Bozioru, de pe teritoriul judetului Buzau, reprezinta o formatiune geologica mai putin cunoscuta, dar care uimeste turistii prin forme neobisnuite, asemanatoare unor farfurii zburatoare.

Album foto Babele de la Bozioru

Harta zonala Babele de la Bozioru

Descriere Babele de la Bozioru

In Romania exista un mit foarte cunoscut si raspandit de traditia populara: Mitul Babelor, care spune ca aceste stanci cu forme ciudate ar fi fost niste femei care au iesit cu oile la pascut pe 1 martie, in ciuda vremii neprielnice. Luna Martie s-a suparat pe ele si le-a impietrit. Pietrele, numite Babe, sunt raspandite in intreg lantul muntos al Muntilor Carpati, cele mai cunoscute fiind in Muntii Bucegi.

Denumirea Babelor de la Bozioru provine de la Babele din Bucegi. Localnicii si primii geografi care au calcat pe aceste meleaguri, le-au numit Babele de la Ulmet, avand o forma asemanatoare celor din Bucegi.

Babele sunt faimoase atat pentru forma lor stranie, cat si pentru numeroasele legende graite pe seama lor. Una din legende spune ca locul a fost populat de uriasi, care ar fi existat in Tara Luanei. O alta idee raspandita ar fi ca cele cateva stanci perfect rotunde, ingropate pe jumatate in nisipul din varful dealului, ar fi fost aruncate in urma unui razboi intre titanii locului. Cea de-a doua legenda, vorbeste despre un rege, care se vindeca de orice boala la un izvor cu apa „vie”. In prezent, acea apa „vie” (apa curativa) exista la Statiunea balneoclimaterica Fisici.

In anul 2008, arheologii au descoperit o piatra de mari dimensiuni cu semne nedescifrate. Scrierea apartine unei civilizatii despre care istoricii antici nu mentioneaza nimic. Intre timp, piatra a fost ingropata de arheologi pentru a fi protejata.

Babele din Buzau se afla pe un platou situat intre Bozioru si Valea cu Teiu. Turistii pot ajunge aici, strabatand ulitele de la marginea Comunei Bozioru, spre Valea cu Teiu, timp de aproximativ 20 de minute. Odata ajunsi pe varful dealului, acestia pot admira frumusetea stancilor in forma de ciuperci perfect slefuite. Cea mai inalta dintre babe are o inaltime de doi metri. Intreaga formatiune de stanci se afla pe un platou de nisip, unele pietre avand forme ovale, iar altele forma unor farfurii zburatoare.

In ceea ce priveste cazarea, turistii au posibilitatea de a ramane peste noaspte la pensiunea din centrul comunei, care beneficiaza de cel putin sase camere, sau pot alege sa se cazeze intr-una dintre gospodariile localnicilor foarte primitori, ce sunt obisnuiti de fel cu musafirii veniti din departari.

In imprejurimi, se mai pot face si alte drumetii catre asezarile rupestre din Satul Nucu – Pestera, Scaunele lui Negru Voda, Pestera lui Dionisie Torcatorul; bisericile de lemn vechi de sute de ani – Bisericuta lui Iosif, sau excursii la Muzeul Chihlimbarului din Comuna Colti.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>