Baile Sarate – Turda

obiective turistice diverse turda turism balnear

 

Baile Sarate

Existenta masivului de sare si exploatarile acestei bogatii de-a lungul mai multor secole au creat in partea nord-estica a municipiului Turda, la cca. 2 km de centrul acestuia, un peisaj specific. Este vorba de microdepresiunea salina Baile Sarate.

Album foto Baile Sarate – Turda

Harta zonala Baile Sarate – Turda

Descriere Baile Sarate – Turda

Exploatarea sarii, procesele de carstificare a masivului de sare precum si alunecarile de teren au favorizat formarea a numeroase lacuri, aflate in diferite stadii de evolutie. Unele lacuri, indeosebi cele antroposaline situate pe locul unor foste ocne de sare, sunt folosite de catre populatie in scopuri terapeutice sau pentru agrement.

Lacurile cu importanta cea mai mare din zona Bailor Sarate sunt Lacul RomanLacul PrivighetoriiLacul Csiky, care este cel mai mare lac antropogen de pe teritoriul Transilvaniei si Lacul Tarzan.

Alte cateva lacuri sarate de aici sunt Lacul Vajas, Lacul Nyalkas, Lacul Batranescu si Lacul Baltoaca.

Lacurile difera prin concentratia salina si proprietatile terapeutice deosebite. Cel mai popular lac este Lacul Roman, pe care a fost amenajat un strand. Apele lacurilor, cloro-sodice, bicarbonatate, calcice, magneziene sunt ideale pentru afectiuni ale aparatului locomotor, ale sistemului nervos periferic precum si pentru afectiuni ginecologice.

Un alt factor terapeutic deosebit al zonei este reprezentat de slicul mineralizat (namol). Acest namol de turba se afla la o adancime de 0,5-1 m sub stratul de aluviuni si este utilizat in scopuri terapeutice sub forma de unctiuni urmate de helioterapie, intr-un mod neorganizat, sau sub forma de impachetari in cadrul bazei de tratament balnear.

Cel mai frecvent loc de agrement din aceasta zona este strandul care atrage in fiecare sezon estival un mare numar de localnici, dar si din Cluj si Campia Turzii. Forma actuala a strandului dateaza din anii 1952-1953 cand lacul a fost betonat si compartimentat in patru zone de adancime.

Aproape de strandul de aici se gaseste un camping amenajat cu casute in care turistii pot beneficia de un sejur relaxant in aerul bogat in aerosoli salini din microdepresiunea Baile Sarate.

 COMPLEXUL BALNEAR BAILE SARATE

Spre deosebire de celelalte componente ale zonei de agrement Baile Sarate a caror functionare este sezoniera, Complexul Balnear functioneaza pe toata perioada anului. Acesta cuprinde un hotel si o baza de tratament balnear.

Baza de tratament pune la dispozitie o larga gamade proceduri de tratament balnear pentru numeroase afectiuni. Baza prezinta cabinete bine dotate si personal medical, pe langa mediul sanitar specializat.
Zona Baile Sarate este cunoscuta ca microstatiune balneara din anul 1837. Primele amenajari de amploare au fost realizate in perioada interbelica.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
 1. sanda
  2012-06-25
  21:07:25

  la strandul din Turda e minunat!
  conditii excelente de imbaiere, relaxare si de petrecere a timpului liber- pentru clujeni e pacat ca nu exista un mijloc de transport in comun direct din Cluj pina la strand
  Feicitari celor ce se ocupa de administrarea acestei nemaipomenite minunatii cu apa sarata!
  se poate sa fie si BINE!

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>