Barajul Floroiu – Cluj

baraj lacuri obiective turistice judetul cluj

 

Barajul Floroiu

In aval de confluenta raului Dragan cu Sebesel, se inalta Barajul Floroiu. Barajul ia o forma de arc si este realizat in intregime din beton. Un baraj care vazut de deasupra ofera o priveliste nemaipomenita, data si de apele izvoarelor care dau impresia unei cascade in momentul in care acestea patrund printr-un viaduct. Barajul situat aproape de localitatea Dragan este principala atractie turistica din aceasta zona.

Album foto Barajul Floroiu

Harta zonala Barajul Floroiu – Cluj

Descriere Barajul Floroiu

Barajul Floroiu reuseste sa retina un volum de 112 milioane de metri cubi de apa. Acesta are o dubla utilitate, de a acumula apa pentru uzina electrica din Remeti, Valea Iadei si de pe Crisul Repede, dar si de a retine viiturile de pe cele doua rauri.

Masiva constructie atinge inaltimea de 120 de metri si lungimea de 424 metri, cota la coronament fiind 856. Datorita barajului, se regularizeaza aproximativ 8,7 metri cubi de apa pe secunda.
Zona in care a fost construit barajul era lipsita de resurse naturale, cum ar fi argila sau balast, fapt care a determinat realizarea constructiei din beton, in arc, cu dubla curbura. Constructia are un caracter deosebit prin forma, aceasta prezinta in zona inferioara o puternica lansare spre amonte si o curbura foarte pronuntata in plan vertical. A fost foarte puternic dezvoltat aici sistemul de drenaj, realizat dintr-un sir de foraje ce pornesc din galeria perimetrala si din sistemul localizat in avalul barajului.
Accesul spre Barajul Floroiu se poate face de pe DN 1, pe ruta Cluj Oradea, trecand prin localitatea Valea Draganului.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>