Barajul Gura Apelor – Muntii Retezat

muntii retezat

 

Barajul Gura Apelor

Tara noastra se mandreste cu cel mai mare baraj de anrocamente din Europa, construit la aproximativ 40 de kilometri de Hateg, pe cursul Raului Mare. Acesta este locul unde a fost ridicata seria de zece hidrocentrale. Amenajarile de pe traseul Rau Mare – Retezat au avut roluri de binefacere asupra mediului inconjurator, dar si in producerea de energie electrica si in procesul de regularizare a raului.

Album foto Barajul Gura Apelor

Harta zonala Barajul Gura Apelor – Muntii Retezat

Descriere Barajul Gura Apelor

Barajul Gura Apelor si-a inceput constructia in anul 1975, impresionand prin dimensiuni. Mareata constructie masoara 168 de metri in inaltime si 225 milioane de metri cubi de apa in lacul de acumulare. Conform unor analize, intreaga structura o depaseste de trei ori pe cea a Piramidei lui Keops. Barajul prezinta un nucleu central realizat din argila.

In perioada cuprinsa intre anii 1977-1986 a fost realizata si centrala subterana, care s-a facut cunoscuta ca una din cele mai mari centrale de varf aflata pe raurile exterioare la noi in tara.
Mai departe de Barajul Gura Apelor se continua seria de lacuri si hidrocentrale de dimensiuni mici. In total, Amenajarea hidroenergetica de Raul Mare este formata din noua hidrocentrale, care impreuna au o putere de 134,3 MW.

Cel mai important lac din intreaga zona este Lacul de la Santamaria Orlea, alaturi de barajul si hidrocentrala de aici, care asigura alimentarea cu apa a oraselor Hateg, Calan, Simeria si Deva.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. ioan figlea
  2015-04-12
  07:04:25

  am fost intre anii 1981 -1982 si am lucrat la constructia barajului in cadrul stagiului militar .m-ia placut mult aceasta zona

   
 2. Guru Apei
  2012-10-08
  06:19:48

  "Cu efecte benefice asupra mediului inconjurator". Dragi baieti (sau drage fete), mi-e greu sa identific o ineptie mai mare decat asta. Va urez succesuri irefutabile in promovarea turismului romanesc. Deocamdata ce (de)scrieti voi pe aici e cam jalnic.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>