Bazilica Romano Catolica – Oradea

basilica biserici lacas de cult obiective turistice judetul bihor oradea

 

Bazilica Romano-Catolica

Cel mai mare edificiu baroc de pe teritoriul Romaniei se afla in orasul Oradea. Bazilica Romano-Catolica cu hramul Sfanta Maria a fost realizata intre anii 1752 si 1780. Cel care a proiectat planurile a fost arhitectul italian Giovanni Battista Ricca. Tara noastra se poate mandri cu una din cele mai frumoase constructii de pe teritoriul Europei, aceasta fiind realizata in stil baroc.

Album foto Bazilica Romano Catolica

Harta zonala Bazilica Romano Catolica – Oradea

Descriere Bazilica Romano Catolica

Constructia bazilicii a inceput in anul 1752, finalizandu-se in 1780. Dupa ce primul arhitect a murit, constructia a fost intrerupta, iar mai apoi a fost continuata de catre arhitectul Franz Anton Hillebrandt, originar din Viena. Din aceasta cauza se pot remarca ornamentele in stil baroc austriac.

Cel mai mare monument baroc de la noi din tara, Bazilica Romano-Catolica de la Oradea este alcatuit dintr-o nava principala cu lungimea de 70 de metri si latimea de aproximativ 30-40 de metri, doua nave secundare si doua turnuri.
Catedrala este realizata intr-un stil sobru si clasic, reprezentand caracterul specific barocului. Fresca din cupola a fost realizata de Ioan Storno si contureaza “Triumful ceresc al lui Christos”. A fost realizata in stil Il Correggro in anul 1778. Restul picturilor din bazilica au fost realizate de pictorul Francisc Storno in secolul al XIX lea. Maistrul italian Triscornia este cel care a sculptat altarul principal, planurile pentru acesta fiind facute in stil neorenaissance, in anul 1897, de artistul Toth Stefan. Altarul este facut din marmura de Carra si este impodobit de doua statui, realizate de Francisc Eberhardt, statui ce ii reprezinta pe Sfintii Stefan si Emeric. Punctul central al altarului, tabloul cu titlul “Ridicarea in ceruri a Maicii Domnului” a fost pictat de Vincent Fischer in anul 1778, adaptandu-se stilului lui Gioanni Battista Tiepolo.

Un numar foarte mare de credinciosi vin la aceasta bazilica, datorita hermei cu moastele Sfantului Ladislau. Herma contine o bucata din craniul Sfantului Ladislau, fiind un bust care masoara 60 de cm, realizat din argint aurit. Langa statuia sculptata in bronz ce il reprezinta pe sfant, se observa statuia regelui. Potrivit unei legende locale, in interiorul bisericii se afla trupul regelui.

Complexul catolic din Oradea este format din Palatul episcopal, Sirul canonicilor si Bazilica Romano-Catolica. Este un loc recomandat spre vizitare turistilor care apreciaza caracterul religios al acestuia.

Alte constructii deosebite prin arhitectura lor ce pot fi vizitate in Oradea sunt cele doua palate, Palatul Baroc si Palatul Vulturul Negru, dar si Cetatea Oradea.  Iubitorii spectacolelor oferite de natura pot accesa traseul care duce spre Pestera Moanei, pestera care se intinde pe o lungime de aproximativ 1200 de metri.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>