Biblioteca Judeteana A. D. Xenopol – Arad

bibilioteca biblioteci obiective turistice judetul arad

 

Biblioteca A. D. Xenopol

Biblioteca Judeteana A. D. Xenopol din Arad este o biblioteca publica impartita in cinci filiale si cu sediul principal in Municipiul Arad, situat pe Strada Gheorghe Popa de Teius nr. 2-4, Judetul Arad, Crisana, aflata in apropierea Palatului Copiilor si a Palatului Administrativ.

Album foto Biblioteca Judeteana A. D. Xenopol

Harta zonala Biblioteca Judeteana A. D. Xenopol

Descriere Biblioteca Judeteana A. D. Xenopol

Biblioteca Judeteana a primit numele marelui filosof si istoric A. D. Xenopol in anul 1995, dar aceasta s-a deschis in anul 1913 ca fiind o biblioteca publica, gazduita de Palatul Cultural, care a preluat fondul Asociatiei Culturale Kolcsey, fondata in anul 1881. Dupa anul 1918, numarul volumelor aflate in colectia bibliotecii a crescut datorita donatiilor facute de institutiile locale si central si de catre importanti oameni de cultura, interesati in dezvoltarea bibliotecii.

In anul 1921, dupa moartea istoricului A. D. Xenopol, sotia acestuia, Riria Xenopol a donat 2000 de volume din biblioteca personala. Biblioteca s-a dezvoltat si cu ajutorul colectiilor provenite de la vasile Goldis, Iosif Moldovan si Coriolan Petranu. Dupa cateva schimbari de sediu, in anul 1984, biblioteca se stabileste in cladirea de pe Strada Gheorghe Popa de Teius nr. 2-4. Cladire construita la inceputul secolului al XX-lea, in stilul architectural eclectic, cu elemente decorative interioare secession.

In prezent, fondul de carte insumeaza aproximativ 500.000 de unitati bibliografice, printre care sunt volume in limbile latina, maghiara, franceza, germana, romana, italiana, engleza, greaca si ebraica, manuscrise si carti tiparite in primii ani ai introducerii tiparului.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Palatul Neuman, Palatul Administrativ, Palatul Justitiei, Teatrul de Stat Ioan Slavici, Casa cu Lacat, Palatul Andrenyi, Cazinoul Aradean, Catedrala Ortodoxa Romana Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Palatul Szantay Lajos, Cetatea Aradului, Statuia Sfantului Florian, Muzeul Cofetariei, Turnul de Apa, Arcul de Triumf, Sinagoga Neologa, Complexul Muzeal Arad si Casa cu Ghiulele din Arad.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>