Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu

biblioteca obiectiv cultural obiective turistice judetul botosani

 

Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu

Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu a fost infiintata in anul 1882 sub numele de Romania Biblioteca din Botosani, ce ofera acces liber si nediscriminatoriu la informatie si cunoastere prin baza de date si colectii proprii si este situata pe Calea Natinala nr. 64 din municipiul Botosani, , judetul Botosani, in partea de sud- vest a judetului, pe interfluviul dintre raurile Sitna si Dresleuca, apoi coboara intre dealurile Crivat, Agafton si Baisa, la aproximativ 40 km de orasul Suceava.

Album foto Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu

Harta zonala Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu


Descriere Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu

Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu a fost inaugurata la 14 noiembrie 1882, in localul Scolii de baieti Marchian, primul sau bibliotecar a fost invatatorul V. Nadejde. In anul 1885 biblioteca publica se uneste cu cea a liceului Laurian, iar in anul 1927 biblioteca liceului a ars si dupa razboi incepe refacerea fondului de carte. Documentele din anul 1934 arata ca biblioteca functiona in localul Primaverii din strada Armeana nr 11 si multe personalitati din Botosani si-au donat bibloteciile personale in acea perioada, pentru dezvoltare bibliotecii judetene.

In noiembrie 1982, prin decret prezidential, la comemorarea a 100 de ani de existenta, biblioteca ia titlul de Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu.

Patrimoniul actual al biblioteci este de aproximativ 500.000 de unitati bibliotecare, printre care se numara carti, periodice, discuri, diafilme, diapozitive, harti, standarde si material audio-video, iar numarul utilizatorilor activi este in crestere, numarand 150.000, ceea ce dovedeste ca municipiul Botosani pastreaza traditia de oras cultural.

In Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu se afla Fondul Documentar Nicolae Iorga si Mihai Eminescu, donatie a lui Ion C. Rogojanu, colectie ce insumeaza aproximativ 7500 de volume, acestea putand fi consultate numai in sala de lectura.

Trei dintre sectiile Bibliotecii Judetene Mihai Eminescu sunt gazduite in Casa Moscovici situata pe Calea Nationala nr. 62 din municipiul Botosani.

Biblioteca Judeteana Mihai Eminescu se afla pe Lista Monumentelor Istorice ale Judetului Botosani.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Casa Memoriala Mihai Eminescu, Biserica de lemn din Ipotesti, Muzeul etnografic din Ipotesti, Lacul din Padurea Baisa, Monumentul Rascoalei din 1907 din Flamanzi, Centrul Vechi din Botosani, Muzeul Judetean Botosani, Manastirea Popauti, Biserica armeano – gregoriana Adormirea Maicii Domnului, Biserica romano – catolica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Biserica Armeana Sfanta Treime, Manastirea Agafton, Biserica Lipoveneasca, Biserica Ortodoxa Sfanta Cuvioasa Parascheva, Biserica ortodoxa Nasterea Maicii Domnului, Teatrul Mihai Eminescu, Sinagoga Mare din Botosani, Biserica Uspenia, Casa Moscovici, Filarmonica de Stat, Cladirea Primariei Botosani, Biserica ortodoxa Sfantul Gheorghe Domnesc, Biserica ortodoxa Rosseti Intampinarea Domnului din Botosani si Parcul Mihai Eminescu din Botosani.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>