Biblioteca Judeteana Ovid Densusianu

biblioteca biblioteci obiectiv cultural obiective turistice judetul hunedoara

 

Biblioteca Judeteana Ovid Densusianu

Biblioteca Judeteana Ovid Densusianu este o institutie publica de cultura cu caracter enciclopedic, ce se adreseza publicului larg ca modalitate de informare, documentare si studio de lectura, fiind situata pe Bulevardul 1 Decembrie nr. 26 din orasul Deva, judetul Hunedoara, Transilvania, aflata in apropierea Parcului Cetatii, a Primariei si a Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane.

Album foto Biblioteca Judeteana Ovid Densusianu

Harta zonala Biblioteca Judeteana Ovid Densusianu

Descriere Biblioteca Judeteana Ovid Densusianu

Biblioteca Judeteana Ovid Densusianu din Deva a fost infiintata in anul 1951, primind statutul de biblioteca a regiunii Hunedoara-Deva, datorita masurilor luate de guvern privind reorganizare bibliotecilor publice existente.

Conform scrierilor istorice si inainte de anul 1951 existau traditii de lectura publica in Deva, in anul 1868 Societate de Lectura Romana era un loc unde se citeau ziare si se comentau evenimentele vremii, iar in anul 1879, societatea condusa de protopopul Papiu si avocatul Francisc Hossu Longin avea o biblioteca, care in anul 1938 isi schimba numele in Casina Romana si unde exista o colectie de aproximativ 2.197 de opera romanesti. Din cauza conditiilor istorice ale vremii, in anul 1939, imobilul este ocupat de armata, dar in anul 1949 se organizeaza Ateneul Popular Ilie Pintilie care includea si o biblioteca, primid in anul 1951 statutul de biblioteca a regiunii Hunedoara.

De-a lungul timpului Biblioteca Judeteana Ovid Densusianu a avut mai multe denumirii, precum intre anii 1951 si 1968 aceasta a functionat sub numele de Biblioteca Central Regionala, intre anii 1968 si 1974 s-a numit Biblioteca Municipala, intre 1974 si 1993 Biblioteca Judeteana Hunedoara-Deva si in anul 1993 prin decizia Consiliului Judetean aceasta a primit numele de Ovid Densusianu, acesta fiind un simbol din punct de vedere cultural.

Ovid Aron Densusianu s-a nascut in anul 1873 in orasul Fagaras, judetul Brasov, a fost filolog, lingvist, folclorist, istoric literar, un mare poet roman, membru titular al Academiei Romane si profesor la Universitatea din Bucuresti.

Acesta a intemeiat si a condus intre anii 1905 si 1925 revista Viata noua, iar intre anii 1923 si 1938 revista Grai si suflet. Studiind intens fenomenele de limba romana in stransa legatura cu folclorul si etnografia, a intemeiat Institutul de Filologie si Folclor si a scris urmatoarele opera literare: Istoria limbii romane ce cuprinde 2 volume, Graiul din Tara Hategului, Dictionarul etimologic al limbii romane ai 3 volume ale Literaturii romane moderne.

De-a lungul existentei sale, Biblioteca Judeteana Ovid Densusianu a acumulat un patrimoniu valoros, ce cuprinde carte, periodice, documente grafice si audio-vizuale, adunand aproximativ 320.420 de unitati biblioteconomice.

In incinta edificiului ce adaposteste biblioteca sunt organizate, anual, numeroase activitati devenite traditii, precum manifestul cultural Eminesciana, Unirea principatelor Romane, Femei si destine, sarbatoarea francofoniei, Ziua Europei, Ziua Nationala a Romaniei si Noaptea bibliotecilor.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Cetatea Deva, Palatul Magna Curia, Busturile Martirilor Horea, Closca si Crisan, Biserica Catolica Sfantul Anton de Padova, Monumentul Luptatorilor Anticomunisti, Monumentul Eroilor Neamului, Teatrul de Estrada, Parcul Bejan, Manastirea Franciscana si Castelul Josika din Branisca.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>