Biserica de lemn Baia Sprie – Maramures

biserica de lemn biserici lacas de cult obiective turistice judetul maramures

 

Biserica Baia Sprie

Biserica de lemn din Baia Sprie este una dintre faimoasele lacasuri sfinte ortodoxe din regiunea judetului Maramures, fiind un asezamant sfant situat la o distanta de aproximativ 13 km de Baia Mare, in localitatea Baia Sprie, in partea vestica a acesteia.

Album foto Biserica Baia Sprie

Harta zonala Biserica Baia Sprie – Maramures

Descriere Biserica Baia Sprie

Accesul catre biserica din Baia Sprie se poate realiza foarte usor, mergand pe drumul national DN18, care porneste din orasul Baia Mare, spre orasul Baia Sprie, important oras minier, situat la poalele Muntilor Gutai.

Biserica de lemn din Baia Sprie este una dintre cele mai noi biserici maramuresene din lemn, fiind pusa in functiune in anul 2001. Aceasta a fost ridicata ca urmare a dezvoltarii orasului Baia Sprie, intrucat inainte de ridicarea sa, credinciosii din localitate erau nevoiti sa parcurga peste 2 km pentru a ajunge la biserica aflata in centrul orasului. Lucrarile pentru construirea bisericii au fost incepute in anul 1997, iar dupa ce locul pe care a fost amplasata  constructia a fost sfiintit, autoritatile locale au inceput demersurile pentru procurarea materialelor si demararea proiectului. Constructia bisericii a fost executata pe o perioada de patru ani, de catre o echipa de mesteri din satul Rona de Sus, din judetul Maramures, iar de finisari s-au ocupat mesterii locali. Dupa terminarea finisajelor, a fost adaugata si catapeteasma bisericii, sculptata in lemn de stejar, iar mai apoi a fost programata sfintirea lacasului de cult. Un an mai tarziu, in 2002, au fost incepute si lucrarile pentru pictarea asezamantului. Pictura a fost realizata in stilul neobizantin, direct pe stratul de lemn al bisericii, mentinand astfel farmecul specific tuturor manastirilor din lemn maramuresene. De curand, a fost construit in jurul bisericii si un Altar de vara, sfiintit in anul 2011 si a fost amenajata o noua clopotnita bisericeasca.

Biserica de lemn din Baia Sprie isi poarta hramul in fiecare an, in ziua de 21 mai, cand credinciosii sarbatoresc ziua Sfintilor Imparati Constantin si Elena, un prilej de sarbatoare pentru intreaga comunitate din aceasta zona. Acest asezamant sfant este un veritabil obiectiv turistic al orasului, insa nu este singurul.

Turistii aflati in trecere pe la Baia Sprie pot vizita de asemenea centrul vechi al orasului, vestit in imprejurimi pentru arhitectura veche, Primaria din Baia Sprie, construita dupa stilul arhitectural baroc in anul 1739 sau Casa Samuel Csaszi, una dintre cele mai vechi case din lemn, ce dateaza din anul 1754. Din punct de vedere cultural – religios, pe langa Biserica de lemn din Baia Sprie, orasul mai gazduieste si Biserica Romano – Catolica, un impresionant monument construit in stilul neoclasic in perioada anilor 1847 – 1855, Biserica Greco – Catolica, Biserica Reformata si Biserica Ortodoxa Adormirea Maicii Domnului.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>