Biserica Budesti Josani

biserica de lemn biserici lacas de cult obiective turistice judetul maramures

 

Biserica Budesti Josani

Biserica din Budesti Josani se numara printre vestitele lacasuri de lemn maramuresene, fiind inclusa in patrimoniul cultural UNESCO incepand cu anul 1999. Biserica ridicata din lemn de stejar vegheaza asupra intregii asezari de cateva secole bune, fiind ridicata inca din anul 1643, chiar in centrul Satului Budesti.

Album foto Biserica Budesti Josani

Harta zonala Biserica Budesti Josani – Maramures

Descriere Biserica Budesti Josani

Accesul in aceasta pitoreasca regiune a Maramuresului nu este foarte dificil, Localitatea Budesti fiind localizata din punct de vedere geografic in zona numita Valea Cosaului, la o distanta de numai 25 km in sudul Orasului Sighetul Marmatiei. Aici, la Budesti, localnicii obisnuiesc sa faca diferenta intre cele doua jumatati ale satului, diferite ca altitudine, alaturand fiecarei parti cuvintele Josani si Susani. Cea mai importanta zestre culturala a acestei asezari de la poalele Muntilor Gutai este reprezentata de cele doua lacasuri de cult maramuresene: Biserica Budesti Josani si Biserica Budesti Susani.

Conform traditiei, Biserica din Budesti Josani a fost inchinata Sfantului Nicoara, versiunea traditionala veche a numelui Sfantului Nicolae. Numele lacasului a ramas inscris in paginile istoriei, aceasta biserica fiind una dintre putinele care si-au desfasurat activitatea fara incetare, existand de asemenea si in prezent. Mai mult, aceasta isi pastreaza si in zilele noastre infatisarea sa originala, fiind apreciata drept cea mai ampla biserica de lemn din tot tinutul Maramuresului istoric. Planul bisericii este dreptunghiular, masurand aproximativ 18 metri lungime si 8 metri latime si fiind impartit in cele trei sectiuni traditionale: absida altarului, respectiv naosul si pronaosul. Cladirea se remarca, la fel ca majoritatea bisericilor maramuresene, prin inaltimea turlei, ce atinge 26 metri. De asemenea, un alt detaliu arhiectural este reprezentat de cele patru turnulete amplasate in cele patrul colturi ale turlei, acesta fiind de asemenea si la alte biserici maramuresene inscrise in patrimoniul UNESCO, precum Biserica Surdesti, Biserica Plopis si Biserica Rogoz. Un aspect inedit il confera constructiei si simbolurile sculptate pe suprafata portalului de intrare in biserica.

Foarte bine s-au pastrat in timp si frescele care impodobesc peretii interiori ai bisericii, picturile fiind realizate inca din anul 1762, de catre Alexandru Ponehalschi, un pictor cunoscut la acea vreme. In interiorul lacasului, pe langa icoanele pe lemn si pe sticla, se pastreaza si vestmintele din zale ale lui Pintea Viteazul, un cunoscut haiduc maramuresean din Tara Lapusului, care s-a stins din viata in anul 1703, pe vremea asedierii cetatii pe locul careia se gaseste in prezent  Baia Mare.

Pe langa minunatele peisaje intalnite in aceasta frumoasa zona a Maramuresului, traditiile seculare pastrate cu sfintenie si oamenii primitori, turistii ce trec prin acest colt al tarii nu trebuie sa rateze frumoasele biserici de lemn maramuresene, care par ca se incapataneaza sa strapunga cerul cu turlele lor de o inaltime uimitoare. Printre cele mai frumoase si mai cunoscute astfel de lacasuri se numara: Manastirea Barsana, bisericile Botiza, Calinesti, Calinesti Susani, Lapus, Rozavlea sau Surdesti.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>