Biserica Budesti Susani

biserica de lemn biserici lacas de cult obiective turistice judetul maramures

 

Biserica Budesti Susani

Biserica de lemn din Budesti Susani se numara printre numeroasele monumente istorice ale regiunii Maramuresului, fiind un lacas de cult ridicat inca din anul 1760, pe locul unei constructii asemanatoare existenta anterior aici, dupa cum atesta si iconostasul ce dateaza din anul 1628.

Album foto Biserica Budesti Susani

Harta zonala Biserica Budesti Susani – Maramures

Descriere Biserica Budesti Susani

Accesul in aceasta pitoreasca regiune a Maramuresului nu este foarte dificil, Localitatea Budesti fiind localizata din punct de vedere geografic in zona numita Valea Cosaului, la o distanta de numai 25 km in sudul Orasului Sighetul Marmatiei. Aici, la Budesti, localnicii obisnuiesc sa faca diferenta intre cele doua jumatati ale satului, diferite ca altitudine, alaturand fiecarei parti cuvintele Josani si Susani. Cea mai importanta zestre culturala a acestei asezari de la poalele Muntilor Gutai este reprezentata de cele doua lacasuri de cult maramuresene: Biserica Budesti Josani si Biserica Budesti Susani.

Biserica Budesti Susani a fost construita dupa traditionalul stil specific regiunii Maramuresului, ce se remarca prin nelipsitele turle inalte. Planul dreptunghiular, proportionat in naos, pronaos si altar, a fost prelungit in perioada secolului al XIX-lea, indepartandu-se putin de stilul clasic. Lacasul a fost pictat in anul 1760, de acelasi Alexandru Ponehalschi, care a realizat si frescele interioare de la Budesti Josani. Peretii interiori ilustreaza diverse personaje si scene inspirate din religia crestina, precum Iisus rastignit pe cruce, Biciuirea, Executia lui Iuda, Cina cu ce 12 apostoli, Fecioara Maria sau Adam si Eva.

Pe langa minunatele peisaje intalnite in aceasta frumoasa zona a Maramuresului, traditiile seculare pastrate cu sfintenie si oamenii primitori, turistii ce trec prin acest colt al tarii nu trebuie sa rateze frumoasele biserici de lemn maramuresene, care par ca se incapataneaza sa strapunga cerul cu turlele lor de o inaltime uimitoare. Printre cele mai frumoase si mai cunoscute astfel de lacasuri se numara: Manastirea Barsana, bisericile Botiza, Calinesti, Calinesti SusaniLapus, Rozavlea sau Surdesti.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>