Biserica Calinesti Caeni

biserici calinesti lacas de cult obiective turistice judetul maramures

 

Biserica Calinesti Caeni

Tinutul de poveste al Maramuresului este presarat la tot pasul cu traditionalele biserici de lemn, ce vor parca sa strapunga cerul cu ale lor turle imense. Un astfel de lacas este si Biserica Calinesti Caeni, localizata in pitoreasca zona a Vaii Cosaului, la poalele Muntilor Gutai, la 23 de km in sudul Orasului Sighetu Marmatiei.

Album foto Biserica Calinesti

Harta zonala Biserica Calinesti – Maramures

Descriere Biserica Calinesti

In prezent, Biserica Calinesti Caeni, intalnita deseori si sub numele de Calinesti Josani, se numara printre monumentele istorice ale regiunii Maramuresului, povestea sa incepand candva inainte de anul 1663. Lacasul ce isi sarbatoreste hramul in ziua Nasterii Maici Domnului a fost ridicat din lemn de stejar, suferind mici modificari in perioada secolului al XIX-lea, cand amplasamentul a fost largit cu aproximativ trei metri in partea sa nordica, iar in partea dinspre sud i-a fost adaugat un pridvor. Podeaua, facuta initial din lut, a fost si ea inlocuita cu un placaj de lemn. Interiorul bisericii este decorat cu icoane si picturi murale, realizate in anul 1754, de catre Alexandru Ponehalschi, cel ce si-a lasat amprenta asupra mai multor lacasuri din aceasta zona.

In ceea ce priveste atractiile turistice, Localitatea Calinesti, impreuna cu imprejurimile sale, au foarte multe de oferit. In primul rand, se remarca bisericile de lemn specifice acestei zone pline de traditii si obiceiuri, unde modul de viata si peisajul rural reprezinta un important punct de atractie. Printre lacasurile de cult ce pot fi vizitate in zona se numara Manastirea Barsana, cunoscuta la nivel european, sau bisericile Budesti Josani si Budesti Susani. De asemenea, cadrul natural contribuie si el la potentialul turistic al zonei, iar localitatea poate reprezenta un punct de plecare catre obiectivele turistice locale, precum Varful Valeniului, de unde se pot admira in toata splendoarea lor Muntii Maramuresului. Foarte aproape de Calinesti, la o distanta de aproximativ 3 km, se gaseste si Statiunea Ocna Sugatag, apreciata pentru potentialul sau balneo-climateric.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>