Biserica Calinesti Susani

biserici calinesti lacas de cult

 

Biserica Calinesti Susani

Biserica Calinesti Susani se numara printre frumoasele lacasuri de cult maramuresene, ce impresioneaza prin arhitectura lor traditionala specifica acestei zone. Ridicat inca din anul 1784, lacasul este inclus in prezent pe lista monumentelor istorice ale regiunii.

Album foto Biserica Calinesti Susani

Harta zonala Biserica Calinesti Susani – Maramures

Descriere Biserica Calinesti Susani

Conform inscriptiei ce se gaseste deasupra usii de la intrarea in biserica, se pare ca lacasul a fost ridicat pe locul altuia mult mai vechi, amintit in anul 1712. Desi este construit dupa planul traditional al bisericilor maramuresene, lacasul este unic prin prisma influentelor de origine moldoveneasca ce caracterizeaza constructia. Astfel, planul lacasului este asemanator cu cele pe plan in forma de trefla din regiunea Moldovei. Pronaosul are o forma poligonala, intrarea facandu-se pe latura sudica, nu prin cea vestica, asa cum este specific acestei zone, naosul este prevazut cu abside laterale, iar deasupra acestuia se inalta turla imensa si ascutita. Peretii interiori ai lacasului sunt decorati cu picturi ce infatiseaza diverse scene si personaje biblice, iar catapeteasma, faurita in anul 1788 de catre Nicolae Cepschin, este inspirata din diverse motive populare si florale.

In ceea ce priveste atractiile turistice, Localitatea Calinesti, impreuna cu imprejurimile sale, au foarte multe de oferit. In primul rand, se remarca bisericile de lemn specifice acestei zone pline de traditii si obiceiuri, unde modul de viata si peisajul rural reprezinta un important punct de atractie. Printre lacasurile de cult ce pot fi vizitate in zona se numara Manastirea Barsana, cunoscuta la nivel european, sau bisericile Budesti Josani, Budesti Susani sau Calinesti Caeni. De asemenea, cadrul natural contribuie si el la potentialul turistic al zonei, iar localitatea poate reprezenta un punct de plecare catre obiectivele turistice locale, precum Varful Valeniului, de unde se pot admira in toata splendoarea lor Muntii Maramuresului. Foarte aproape de Calinesti, la o distanta de aproximativ 3 km, se gaseste si Statiunea Ocna Sugatag, apreciata pentru potentialul sau balneo-climateric.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>