Biserica de lemn din Ieud deal

lacas de cult manastire manastiri obiective turistice judetul maramures

 

Biserica Ieud Deal

Biserica de lemn din Ieud – deal este considerata una din cele mai vechi biserici maramuresene si este situata in localitatea Ieud, judetul Maramures la aproximativ 6 km de localitatea Bogdan Voda.

Album foto Biserica de lemn din Ieud deal


Harta zonala Biserica de lemn din Ieud deal

Descriere Biserica de lemn din Ieud deal

Biserica de lemn din Ieud – deal a fost ridicata in stil maramuresean, din barne de molid lipite la imbinarea lor,  in anul 1364, dar a fost reconstruita in secolul al XVIII-lea. Aceasta a fost construita de familia nobila locala Balea ca unul din lacasurile mari, cu o capacitate de aproximativ 340 de credinciosi, fiind egal impartita intre femei (pronaos) si barbati (nava). Talpile si portalele bisericii, fiind mai expuse la umezeala, sunt facute din lemn de stejar.

In podul bisericii s-a gasit in anul 1921 codicele de la Ieud sau Sbornicul de la Ieud, o foarte veche scriere in limba romana din anul 1391.

Intreaga suprafata interioara a bisericii este acoperita cu picturi murale realizate in jurul anului 1782 de catre mesterul zugrav Alexandru Ponehalschi din BerbestiMaramures, direct pe lemn. Textele din jurul picturilor murale, scrise cu caractere chirilice, evidentiaza clar pastrarea in timp a credintei ortodoxe in zona Maramuresului.

Biserica de lemn din Ieud – deal reprezinta un varf al artei, valoarea ei fiind dublata de un ansamblu pictural de cea mai buna calitate si a fost inclusa in patrimoniul mondial UNESCO in anul 1999.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Biserica de lemn din Ieud Ses, al familiei Ples din Ieud, Ruinele resedintei voievodale si Biserica din lemn Sfantul Nicolae din Bogdan Voda.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>