Biserica de Lemn din Ipotesti
Tweet | ![]() |
Biserica de lemn din Ipotesti cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril este situata in curtea complexului memorial Mihai Eminescu, in localitatea Ipotesti, judetul Botosani, la aproximativ 11 km de localitatea Botosani si la 4 km de Lacul din padurea Baisa, reprezentand sursa de inspiratie a multor poezii Eminesciene.
Album foto Biserica de Lemn din IpotestiÂ
Harta zonala Biserica de Lemn din IpotestiÂ
Descriere Biserica de Lemn din IpotestiÂ
Biserica de lemn din Ipotesti a fost ridicata la inceputul secolului al XVIII-lea, cu ajutorul lui Ipatie si Nicolae Isacescu, fiind primii ctitori. Lacasul de cult a fost construit in forma de cruce, cu abside laterale semicirculare, din lemn si valatuci, acoperita cu sindrila, iar peretii sunt tencuiti si varuiti cu alb.
In anul 1847, mama poetului Eminescu, Raluca Eminovici a cumparat bisericuta de lemn cu 250 de galbeni, de la boierul Theodor Murgulet, acest lucru fiind mentionat intr-o scrisoare din 14 aprilie 1909. Familia marelui poet Eminescu a stapanit mosia pana in anul 1878, aceasta fiind vanduta din cauza datoriilor.
In spatele lacasului de cult, langa altar se afla mormintele parintilor si a doi dintre fratii lui Eminescu, iar in anul 1928, langa bisericuta a fost ridicata o noua biserica cu hramul Tuturor Sfintilor si a fost sfintita in anul 1939, cu prilejul aniversarii a 50 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu.
In interiorul bisericii de lemn din Ipotesti se afla vechile icoane si cristelnita in care a fost botezat Mihai Eminescu, masca mortuara, o icoana greco-catolica primita in dar cand avea 20 de ani, lingurita de argint cu care primea Sfanta impartasanie si obiectele de cult pe care le-a lucrat mama lui, Raluca Eminovici. Iconostasul lacsului de cult a fost conservat si restaurant intre anii 2001 si 2003, de catre pictorul Stelian Onica.
In prezent, in Biserica de lemn din Ipotesti se oficiaza doar patru slujbe pe an, pe 15 ianuarie la aniversarea nasterii poetului, pe 15 iunie la comemorarea mortii, de Inaltarea Domnului si pe 8 noiembrie reprezentand hramul bisericii.
Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Casa Memoriala Mihai Eminescu, Muzeul etnografic din Ipotesti, Lacul din Padurea Baisa, Muzeul etnografic din Botosani, Casa Memoriala Nicolae Iorga, Monumentul Rascoalei din 1907, Centrul Vechi din Botosani, Manastirea Popauti cu Biserica Sfantul Nicolae, Biserica armeano-gregoriana Adormirea Maicii Domnului, Biserica armeana Sfanta Treime, Biserica romano-catolica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Biserica Ortodoxa Sfanta Cuvioasa Parascheva, Biserica ortodoxa Nasterea Maicii Domnului, Biserica Uspenia Adormirea Maicii Domnului, Sinagoga Mare din Botosani, Biserica ortodoxa Sfantul Gheorghe Domnesc, Biserica ortodoxa Rosseti Intampinarea Domnului din Botosani, Casa Moscovici si Parcul Mihai Eminescu din Botosani.


0 Comentarii
Fii primul care comenteaza acest articol.