Biserica Densus

biserici lacas de cult obiective turistice judetul hunedoara

 

Biserica Densusi

Biserica Sfantul Nicolae este un lacas de cult din Localitatea Densus, judetul Hunedoara. Este cea mai veche biserica din Romania si din sud-estul Europei in care se mai tin slujbe. Se poate ajunge cu masina pe DN 68 Hateg Caransebes, cu abatere spre Densus in Localitatea Totesti sau cu trenul din Gara Hateg de pe linia Simeria (Deva) – Targu Jiu, iar de acolo cu mijloace auto.

Album foto Biserica Densus

Harta zonala Biserica Densus- Hunedoara

Descriere Biserica Densus

Sunt foarte multe controverse legate de originea bisericii. Unii au considerat ca aceasta ar fi fost mausoleul generalului roman Longinus Maximus, ucis de daci, altii cred ca este un fost templu roman al zeului Marte, insa exista si ipoteze care plaseaza, inainte de acest templu roman, un alt templu, dedicat lui Zamolxes. Primele atestari istorice ale monumentului dateaza  din anul 1360. Inscriptiile din interiorul bisericii atesta prezenta dacica, dar exista totusi si elemente gotice, romanice si ortodoxe.

Se spune ca biserica a fost construita in 1000 de ani. Cuprinde si imbina diferite elemente arhitecturale specifice mai multor perioade istorice. Este construita din blocuri, bolovani de rau si din materiale luate din fosta capitala romana a provinciei Dacia, caramizi cu inscriptii romane, capiteluri, pietre funerare, tuburi de canalizare, ceea ce ii confera un aspect neobisnuit, care reuseste sa starneasca admiratie de fiecare data. In urma sapaturilor arheologice s-a confirmat ca biserica este mult mai veche decat arata istoriografia noastra. Totodata, parerile specialistilor sunt impartite intre cultura dacilor, romanilor si a Evului Mediu.

In perioada dinainte de anul 1989, imaginea Bisericii din Densus se afla pe unul dintre cele mai raspandite timbre postale, cel cu valoarea de 40 de bani, iar din anul 1991 biserica figureaza pe lista de monumente propuse pentru a intra in patrimoniul UNESCO.

Biserica Densus se afla in apropierea ruinelor fostei capitale a Daciei Romane Colonia Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusa. Asezarea este situata la o distanta de 40 de km de Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei. Ruinele orasului antic constituie azi obiectul unui complex arheologic in Localitatea Sarmizegetusa, judetul Hunedoara.

La numai 4 km de Densus, peste dealul care desparte Raul Fierului de cel al Hategului, se afla Biserica Pesteana, din satul cu acelasi nume,  dedicata Coborarii Sfantului Duh si Sfantului Ilie.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>