Biserica din Vioresti – Slatioara

biserici lacas de cult obiective turistice judetul valcea slatioara

 

Biserica din Vioresti

Unul din monumentele istorice din judetul Valcea este Biserica ortodoxa cu hramul “Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”, construita in jurul anului 1795, situata in apropierea raului Cerna, la Vioresti – catun al comunei Slatioara.

Album foto Biserica din Vioresti

Harta zonala Biserica din Vioresti – Slatioara

Descriere Biserica din Vioresti

Povestea Bisericutei din Vioresti incepe cu aproximativ trei secole in urma, cand vataful de plai Ion Ursanu si sotia sa Andreica au pus piatra de temelie a acestui sfant lacas, alaturi de alti ctitori, oameni mandri de pe plaiurile Slatioarei. Au si ramas in istorie, pictati cu credinta, in 1807, din porunca vatafului Constantin, pe zidurile exterioare ale bisericutei, celebra Friza a Potecasilor, ei si caii lor cu care bateau potecile ce desparteau lumea lor de strainatati, de pictori tarani, geniali, al caror nume, din pacate, a disparut, acoperit de vremi.

In ceea ce priveste pictura, conform afirmatiilor arh. Liviu Bratuleanu, aceasta „este o realizare colectiva – ea face parte dintre ctitoriile vatafilor de plai de sub poala muntilor”. Dintre ctitorii de pictura, ale caror imagini si inscriptii s-au pastrat mentionam pe Ioan Ursanu si mama sa Nedelea, reprezentati pe peretele nordic al pronaosului. Imaginile si numele ctitorilor principali ai picturii au disparut odata cu transformarile ulterioare ale bisericii. Imaginea lui Ioan Ursanu apare si pe fatada de sud, in registrul potecasilor. Este de presupus ca toti cei reprezentati in acest registru au o legatura cu ctitorirea bisericii din Vioresti, fie ca au participat financiar sau erau rude cu ctitorii. Din tabloul votiv pastrat fragmentar in naos, alaturi de Ioan Ursanu si mama sa, mai fac parte cinci ctitori dar din pacate o singura inscriptie se mai pastreaza „Constantin Ba…”.

Ioana Iancovescu presupune ca biserica din Vioresti are amprenta stilistica a zugravului Dima, activ in primii ani ai secolului al XIX-lea in zona Valcea – Gorj. Trasaturile stilistice sunt foarte asemanatoare cu cele ale Bisericii din Ursani unde a pictat zugravul Dima.

De-a lungul timpului, Biserica din Vioresti a suferit multiple transformari la interior cat si la exterior. Maria Golescu considera ca data a transformarilor bisericii anul 1908. Radu Creteanu indica anul 1895. In aceasta interventie au fost marite ferestrele bisericii, s-a inchis pridvorul, s-a ridicat o turla din lemn pe bolta naosului. Peretii despartitori dintre naos si pronaos, pronaos si pridvor au fost transformati iar portalul a fost mutat pe peretele vestic al pridvorului.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>