Biserica Domneasca Sfantul Nicolae

biserici curtea de arges lacas de cult obiective turistice judetul arges

 

Biserica Domneasca Sfantul Nicolae

Biserica Domneasca Sfantul Nicolae se gaseste in Curtea de Arges, fiind unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice din acest oras si in acelasi timp cea mai veche constructie de acest fel din intreaga regiune de la sud de Carpati. Importanta lacasului consta in faptul ca aceasta este prima incercare a locuitorilor fostei Tari Romanesti de a ridica un monument de arhitectura religioasa.

Album Foto Biserica Domneasca Sfantul Nicolae

Harta Zonala Biserica Domneasca Sfantul Nicolae

Descriere Biserica Domneasca Sfantul Nicolae

Monument de arta important, faurit dupa o arhitectura traditionala romaneasca si inclus de catre UNESCO pe lista monumentelor istorice, Biserica Domneasca Sfantul Nicolae a fost ridicata in timpul voievodului Basarab I, pe locul unui fost lacas, ce se pare ca data inca din secolul al XII-lea. Lucrarile au fost finalizate de catre continuatorul la tron al lui Basarab I, Nicolae Alexandru. In timpul domniei acestuia s-a realizat pictura interioara, intre anii 1364 – 1369, o mare parte dintre picturile murale fiind pastrate aproape intacte pana in zilele noastre. Cele aproximativ 130 de fresce ilustrate pe peretii din interiorul lacasului impresioneaza in mod placut ochii privitorilor, fiind unele dintre cele mai vechi picturi bisericesti. In ceea ce priveste arhitectura lacasului, aceasta este inspirata din stilul bizantin. Constructia se caracterizeaza prin dimensiuni destul de mari, avand o lungime de 23 metri, o latime de 14 metri si o inaltime ce atinge 23 metri, cu tot cu turla. Planul arhitectural este cel specific tuturor lacasurilor ortodoxe, cu naos, pronaos si altar. Zidurile exterioare ale bisericii sunt alcatuite din randuri de piatra si caramida, ce dau un aspect medieval constructiei.

Biserica Domneasca Sfantul Nicolae a jucat timp de mai multi ani si rolul de necropola, aici gasindu-se mormintele marilor domnitori ai epocii medievale, precum Basarab I sau Nicolae Alexandru. In prezent, acest lacas este unul dintre cele mai valoroase asezaminte sfinte din Curtea de Arges si chiar din intreaga tara, datorita arhitecturii ce s-a pastrat intacta in timp si a picturilor interioare ce dateaza de mai bine de 650 ani.

Cei aflati in trecere pe aceste meleaguri argesene trebuie sa stie ca acest lacas merita cu siguranta un popas, chiar si pentru cateva minute. Foarte aproape se gaseste de asemenea si Manastirea Curtea de Arges, un alt faimos lacas de cult, reprezentativ pentru zona Munteniei.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>