Biserica Domnita Balasa – Bucuresti

biserici bucuresti lacas de cult

 

Biserica Domnita Balasa

Biserica Domnita Balasa, situata in Bucuresti, este o cladire realizata in stilul neoromantic si neobizantin, intinzadu-se pe dimensiuni impresionante, pe planul in forma de cruce, care se dezvolta mai departe cu absida poligonala a altarului. Prima biserica de aici a fost construita intr 1743 si 1744, fiind ctitorita de Domnita Balasa, alaturi de sotul ei, banul Manolache Rangabe, cunoscut si ca Lambrino. Aceasta prima constructie a fost distrusa in anul 1871, urma ramanand doar o piatra comemorativa.

Album foto Biserica Domnita Balasa

Harta zonala Biserica Domnita Balasa – Bucuresti

Descriere Biserica Domnita Balasa

In anul 1750, Domnita Balasa a zidit cel de-al doilea lacas, ce poarta hramul Inaltarea Domnului. Langa biserica a fost construita o scoala, alaturi de un azil de batrani. Avand in vedere ca in anul 1838 a fost un mare cutremur, lacasul a fost devastat, urmand sa fie daramat, iar apoi sa fie ridicata cea de-a treia biserica. Aceasta noua constructie a fost realizata in stilul neo-gotic, purtand acelasi hram

Biserica a fost ridicata insa pe un teren instabil, datorita expunerii mari in fata inundatiilor. Din acest motiv lacasul de cult s-a degradat rapid, dupa 40 de ani deja fiind demolat. Pe zidul bisericii din prezent a fost pastrata pisania lacasului. Intre anii 1881 si 1885, pe timpul Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta s-a ridicat actuala biserica “Domnita Balasa”

Biserica Domnita Balasa a fost ridicata urmand planurile arhitecturale ale lui Alexandru Orascu, prezentandu-se astazi ca un edificiu impozant, reprezentand foarte bine stilul neoromanesc.

Din punct de vedere al arhitecturii, privind din exterior, se remarca absidele laterale ce au fost inconjurate de patru scari, protejate de cele patru turle octogonale. Pictura interioara a fost realizata in ulei, in stil neorenascentist. Pictura a fost realizata de doi pictori vienezi, Kott si Rihofsky.

Pe peretele din partea de vest au fost reprezentati Banul Manolache, Zoe Brancoveanu, Constantin Brancoveanu, Domnita Balasa si mama acesteia, Marica Brancoveanu. Noile portrete ale ctitorilor sunt pictate de Grigore Stoenescu. In partea de sud au fost reprezentati patriarhul Justinian si Sfantul Calinic de la Cernica.

In interior se afla mormantul Domnitei Balasa, care este marcat de monumentul funerar “Intristarea”, ce a fost realizat de sculptorul I. Georgescu. Usile, catapeteasma si mobilierul au fost facute de catre Petre si Mihai Babici.

Din cauza deteriorarilor survenite de cutremurul din 1940, biserica a trecut printr-o perioada de restaurare intre 1959 si 1962. Atunci a fost realizat portretul ctitorului reinnoitor, Patriarhul Justinian.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>