Biserica Evanghelica Saschiz

biserica evanghelica luterana biserica fortificata biserici lacas de cult

 

Biserica evanghelica Saschiz

Biserica evanghelica din Saschiz a fost ridicata spre sfarsitul secolului al VX lea, fondatorii acesteia fiins colonistii sasi aflati in localitate. Maretia monumentului este data de expresivitatea data de proportiile impunatoare.

Album foto Biserica evanghelica Saschiz

Harta zonala Biserica evanghelica Saschiz – Mures

Descriere Biserica evanghelica Saschiz
Istoria bisericii incepe un anul 1494, cand localitatea Saschiz a primit 50 de culdeni din partea Sibiului, urmand ca 3 ani mai tarziu, in 1497 sa primeasca suma de 25 de guldeni si in 1521 16 gulbeni. Toate aceste donatii au fost facute pentru a luat nastere aceasta biserica fortificata. Biserica Sf. Stefan a primit intre anii 1503 si 1507 posibilitatea de a acorda indulgente.

Incepand cu luna aprilie a lui 1714 a urmat o perioada neagra pentru acesta zona, cand un incendiu a afectat numeroase cladiri din Saschiz, printre care si toate cele trei clopote ale turnului cu ceas, care s-au topit. Biserica Sf. Stefan, alaturi de alte sase biserici au dat denumirea specifica de Siebenkirchen (sapte biserici).

S-au pastrat pana in prezent urmele a patru dintre aceste constructii, precum etajul fortificat aflat deasupra navei si corului, dar si un drum de straja.  Privita de la distanta, constructia se prezinta sub forma unui bastion ce se remarca prin arcurile impunatoare, a contrafortilor de marimi impresionante din piatra si caramida. Toate aceste elemente gotice dau un aer istoric edificiului.

In vremurile trecute, biserica servea drept adapost pentru sateni, datorita distantei mari dintre vatra satului si colina pe care se afla Biserica evanghelica din Saschiz. In anul 1493 a fost construita o biserica fortificata inchinata regelui Stefan I al Ungariei. Un amanunt important referitor la aceasta constructie o constituie sala de dimensiuni impresionante, alaturi de corul care este inchis pe trei laturi.

Edificiul apartine in prezent de patrimoniul mondial UNESCO. Daca va aflati in zona, va recomandam si vizitati si Cetatea din Saschiz.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>