Biserica Evanghelica din Sebes

biserici lacas de cult obiective turistice judetul alba sebes

 

Biserica Evanghelica - Sebes

Biserica Evanghelica din Sebes este unul dintre monumentele reprezentative ale judetului Alba, fiind amplasata chiar in centrul orasului. Faimosul lacas cult este cunoscut si sub numele de Biserica Sasilor sau Ansamblul Fortificat al Bisericii Evanghelice.

Album foto Biserica Evanghelica – Sebes

Harta zonala Biserica Evanghelica – Sebes

Descriere Biserica Evanghelica – Sebes

Cei interesati sa viziteze acest monument trebuie sa stie ca pot ajunge in Sebes foarte usor, orasul fiind legat printr-o retea de drumuri nationale si europene, ce leaga asezarea de orase mari ale Romaniei, precum Bucuresti, Ramnicu Valcea, Sibiu, Deva sau Cluj Napoca. Lacasul sfant din centrul Sebesului este unic in tara prin infatisarea arhitecturii ce reuneste doua stiluri impunatoare: cel romanic si cel gotic, combinate intr-o armonie perfecta. Biserica Evanghelica din Sebes se aseamana foarte mult cu Biserica Neagra din Brasov, ambele fiind ridicate dupa un plan realizat de acelasi arhitect. Exista chiar si o legenda legata de acest aspect, existand multe voci care sustin ca biserica din Sebes a fost extinsa doar pentru a depasi lacasul din Brasov in ceea ce priveste frumusetea.

Desi Biserica Evanghelica din Sebes a fost construita in mai multe etape, compozitia arhitectonica a cladirii este una unitara, reprezentand una dintre cele mai valoroase monumente din intreaga tara. Conform documentelor si izvoarelor istorice existente, constructia bisericii a fost inceputa in jurul anului 1241, fiindu-i treptat adaugate alte elemente, fiecare etapa de constructie completand cu succes aspectul vechii asezari. Prima parte a bisericii, in stil romanic, exista inca de dinainte de anul 1241, fiind caracterizata prin trei nave, reunite in prezent sub acelasi acoperis. De asemenea, vechiul cor romanic a fost inlocuit cu unul de tip gotic, caracterizat prin faimoasele bolti in forma de arc, iar cele doua turnuri de la intrare au fost inlocuite de unul singur, ce masoara o inaltime de aproximativ 40 metri, ce a fost ridicat intre anii 1662 si 1664. Tot in secolul al XV-lea, asezarea a fost inconjurata de un zid inalt, de unde provine si numele de ansambu fortificat. Un alt aspect al adaptarii constructiei la stilul gotic este reprezentat de schimbarea vechilor ferestre in altele mai mici, in forma de arc. Interiorul bisericii este la fel de impresionant ca infatisarea exterioara, fiind decorat cu numeroase picturi si sculpturi realizate in perioada secolului al XV-lea.

Biserica Evanghelica din Sebes este una dintre atractiile orasului ce merita vizitate, impresionand cu siguranta orice turist. Pe langa aceasta, mai pot fi vizitate in Sebes si Capela Sfantul Iacob, Cetatea Sebesului sau Rapa Rosie, o impresionanta rezervatie geologica.

Prezentare video Biserica Evanghelica din Sebes


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>