Biserica Evanghelica Valea Viilor – Sibiu

biserica evanghelica luterana biserica fortificata biserici lacas de cult sibiu

 

Biserica Evanghelica Valea Viilor

Valea Viilor gazduieste una din cele mai reprezentative lacase de cult din Transilvania, Biserica evanghelica Valea Viilor, cunoscuta si sub denumirea de Sf. Petru. Biserica a fost ridicatta in jurul secolului al XII lea, fiind fortificata cateva secole mai tarziu, in secolele al XV lea si al XVI lea. Terminarea lucrarilor a avut loc in anul 1520. Constructia era protejata de masive ziduri si turnuri, avand ea insasi un aspect de cetate strajuita cu mare atentie.

Album foto Biserica evanghelica Valea Viilor

Harta zonala Biserica evanghelica Valea Viilor – Sibiu

Descriere Biserica evanghelica Valea Viilor

Se crede ca in trecut lacasul de cult avea lungimea de doar 10 metri, insemnand mai putin de jumatate din lungimea actuala a bisericii. Biserica evanghelica Valea Viilor s-a facut remarcata prin arhitectura deosebita conturata prin formele si estetica impresionanta.

Anul 1500 a reprezentat un an de mare importanta. La acea perioada a inceput fortificarea prin ridicarea corului si a turnului din partea vestica. Incinta de forma ovala a fost intarita prin 3 turnuri, alaturi de o poarte, in timp ce partea interioara s-a realizat un drum de straja.

In jurul secolului al XIV s-au facut planurile pentru realizarea unei noi biserici, Biserica Sfintei Fecioare Maria, biserica ridicata in stil gotic.  Aceasta are o sala de dimensiuni reduse, care se face remarcata prin plafonul boltit cu numeroase nervuri, sustinute de sapte stalpi alaturati peretilor. Acelasi tip de plafon este prezent si in incinta corului. Biserica nu si-a pastrat infatisarea initiala, aceasta suferind cateva modificari in preajma secolului al XVI lea.

Una dintre modificarile notabile este mutarea salii, care a fost inaltata printr-un etaj de aparare. Intrarile din partea de nord si cea de sud au fost protejate prin ridicarea unor turnuri-pridvor. Alaturi de acestea, se remarca turnurile rotunde ce prezinta scari spiralate ce conduc pana la etajul fortificat.

Lacasul de cult era un loc protejat de zidurile cu grosimi ce atingeau si 6-7 metri. Insa, chiar daca zidurile impunatoare au protejat biserica ani la randul, in 1738, in urma cutremurului, aceasta a suferit cateva pagube ce au fost reparate in anul 1742.

Turnul din partea de est este un adevarat monument istoric, datand inca din anul 1501, perioada la care se banuieste ca a avut loc si constructia zidului de incinta. Biserica pastreaza pana in ziua de azi diverse strane ce dateaza din 1528, altarul ce a fost ridicat in 1779, un baldachin din 1746 si orga, ce apartine perioadei anului 1708.

Daca va aflati in imprejurimile Sibiului, va recomandam cu caldura sa vizitati si alte obiective preum Bastionul Soldish, Casa Artelor sau Muzeul de Istorie.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>