Biserica Fortareata din Biertan – Sibiu

biserica fortificata biserici lacas de cult sibiu

 

Biserica Fortareata din Biertan

Biserica Fortareata din Biertan a fost o perioada de 300 de ani folosita pe post de sediu al Episcopiei Evanghelice (1572-1867), ca si centru religios al sasilor din Transilvania. In anul 1993 lacasul a ajuns patrimoniu mondial UNESCO, fiind considerat cel mai valoros din cele sapte obiective sasesti ce se gasesc pe lista. Biserica a fost construita intre secolele XV si XVI, fiind realizata in stilul gotic, prezentand si cateva influente specifice Renasterii. Lacasul este singura constructie care si-a conservat excelent aspectul initial. Complexul se desfasoara pe o suprafata de aproximativ un hectar. Biserica are lungimea de 45,15 metri, latimea de 22,7 metri si inaltimea de 16 metri.

Album foto Biserica Fortareata din Biertan

Harta zonala Biserica Fortareata din Biertan – Sibiu

Descriere Biserica Fortareata din Biertan

Corpul central este constituit din biserica hala ce are trei nave, toate boltite in retea. Altarul a fost facut din lemn si este impodobit cu 24 de icoane ce contureza scene biblice. Pictura principala arata Rastignirea lui Iisus si Fecioara Maria alaturi de Maria Magdalena ce imbratiseaza crucea. Amvonul a fost realizat in piatra si se remarca prin picturile cu personaje biblice. Din secolul al XVI lea se gaseau aici numeroase orgi, ultima fiind realizata in anul 1869, avand 1290 de tuburi construit de Compania Hessian din Viena. Alt punct de interes este usa sacristiei, ce a fost ridicata in anul 1515, cu 19 zavoare. Aceasta a fost premiata la Expozitia Mondiala de la Paris in anul 1900.

Intregul complex era format din trei ziduri concentrice, zidurile interioare fiins inelare. Acestea erau conectate intre ele prin turnuri poarta. Amplasamentul avea in total sapte turnuri. In partea nord-estica se gaseste Turnul cu ceas, la primul zid de incinta. Acesta prezinta ferestre de tragere, alaturi de pasarela de lemn. Ceasul functioneaza si in prezent, cineva rotind o manivela ce pune in miscare impresionantul mecanism. In partea nordica se afla Turnul cu Clopot si Turnul Mausoleului, ce gazduieste pietrele de mormant ale preotilor si episcopilor. In sud este Turnul Catolic, alaturi de capela ce obisnuia sa fie folosita de sasii care nu au vrut sa treaca la protestantism.

Potrivit istoricilor, in anul 1564 Transilvania era univa tara din Europa ce avea patru confesiuni, si anume calvinistii, lutheranii, romano-catolicii si antitrinitrarii. Pe langa acestea, se gaseau si alte comunitati mici de ortodocsi. Turnul Primariei se afla in partea de vestica a bisericii. Turnul acesta are si rolul de turn-poarta, care se conecta zidul interior si zidul mijlociu. Pe aici trecea si drumul destinat carutelor. In sud se gasesc doua turnuri poarta, denumite specific Turnurile Portii, unul corespunzator zidului al treilea de incinta si celalalt corespunzator zidului al doilea. In turnul interior se depozitau alimentele in vremurile de criza, motiv pentru care s-a facut remarcat prin numele de Turnul Slaninii.

Mai departe se afla Turnul inchisoare care, se stie ca era folosit pentru pedepsirea sotilor care doreau sa divorteze. Legendele povestesc ca barbatul si femeia care doreau sa rupa casatoria, erau inchisi aici unde li se oferea un singur pat, o masa, un scaun, o farfurie, un set de tacamuri si un pahar. Se spune ca in 300 de ani in care s-a aplicat acest tratament a avut loc doar un divort. Astazi, pentru ca in localitate nu sunt multi locuitori, slujbele sunt tinute doar o data pe luna. Incepand cu anul 1990, la Biertan are loc intalnirea sasilor de pretutindeni anual, in prima sambata dupa 15 septembrie. Dupa slujba, aici se organizeaza o parada a portului, un targ mestesugaresc si diverse manifestari culturale. Pe langa Biserica din Biertan, pe lista UNESCO au se mai gasesc si bisericile sasesti din Calnic, Saschiz, Darjiu, Valea Viilor, Viscri si Prejmer.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. gabriela
    2014-11-10
    00:54:57

    Spre drumul meu de azi prin Transilvania,am ajuns la o ramificatie care arata ca la 8 km se afla cetatea,insa timpul nu mi-a permis sa ma abat de la drum.Avem o tara tare frumoasa,iar vechile cetati sunt dovada trecutului nostru.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>