Biserica Fortificata – Cetatea Harman

biserica fortificata biserici brasov lacas de cult obiective turistice judetul brasov

 

Biserica Fortificata -  Cetatea Harman

Biserica Fortificata Harman este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Tara Barsei, fiind localizata pe suprafata judetului Brasov, in localitatea al carei nume il poarta. Aceasta veche biserica evanghelica a fost fortificata prin inconjurarea ei cu o falnica cetate taraneasca, intregul ansamblu reprezentand un adevarat simbol al arhitecturii medievale.

Album foto Biserica Fortificata – Cetatea Harman

Harta zonala Biserica Fortificata – Cetatea Harman

Descriere Biserica Fortificata – Cetatea Harman

Biserica Evanghelica Fortificata din Harman se gaseste la o distanta de aproximativ 10 km de orasul Brasov, in partea nord vestica a acestuia, pe drumul national DN11. Istoria acestei vechi asezari de pe meleaguri transilvanene este strans legata de cavalerii teutoni si colonistii germani, instalati aici in perioada anilor 1213 – 1225. Tot de Ordinul Cavalerilor Teutoni se leaga si existenta Cetatii Harmanului si a Bisericii Evanghelice Fortificate. Colonizati aici, in primele decenii ale secolului al XIII-lea, acestia au avut un rol foarte important in ridicarea unor importante vestigii istorice, precum Cetatea Prejmer sau Cetatea Rasnov.
Prima mentiune intr-un document oficial a bisericii si cetatii care o inconjoara dateaza din anul 1240, inainte de marea invazie a tatarilor in Transilvania. Numita de catre istoricii francezi “austera si inexpungabila”, Cetatea Harmanului a ramas in istorie drept una dintre cele mai rezistente fortificatii medievale din intreaga zona a Transilvaniei. Indiferent de numeroasele asedii ale tatarilor, turcilor sau ungurilor, aceasta nu a fost niciodata cucerita, pe seama acestui fapt nascandu-se de-a lungul timpului numeroase legende in ceea ce priveste invincibilitatea locuitorilor Cetatii Harmanului.

In ciuda trecerii timpului, zidurile cetatii s-au pastrat pana in prezent intr-o forma foarte buna, adapostind intre ele o frumoasa biserica evanghelica, cu trei nave, ce isi poarta hramul in ziua Sfantului Nicolae. Avand o infatisare inspirata din arhitectura gotica, aceast vechi lacas reprezinta un simbol al fermecatoarei lumi medievale. Unul dintre cele mai interesante aspecte ale bisericii este orologiul amplasat pe turnul lacasului, ce dateaza din secolul al XVI-lea. Turnul clopotnita are o inaltime de aproximativ 32 metri, ridicandu-se falnic dintre zidurile fortificatie. Interiorul bisericii este decorat cu picturi murale ce dateaza inca de la sfarsitul secolului al XV-lea. Frescele regasite in acest lacas, ce ilustreaza diverse teme biblice, precum Judecata de Apoi, Rastignirea lui Iisus sau Glorificarea Fecioarei Maria, se numara printre putinele astfel de lucrari ce s-au pastrat aproape integral de-a lungul vremii. Bancutele din interior, amenajate de o parte si de alta a culoarului de intrare, reprezinta un alt element specific al acestui tip de biserici, diferite foarte mult de cele ortodoxe. Fortificatia ce inconjoara biserica este alcatuita dintr-un zid destul de gros, ce masoara in jur de 4 – 5 metri, prevazut cu sapte turnuri de aparare.

Numarandu-se printre cele mai vechi si mai interesante vestigii culturale si istorice din tara noastra, Biserica Fortificata si Cetatea Harman merita cu siguranta a fi vizitate, reprezentand unul dintre cele mai importante simboluri  ale Transilvaniei.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Cristi
    2010-09-06
    09:13:56

    Atentie inchisa Lunea si Duminica...dupa spusele unei doamne de pe acolo sunt deranjati de fotografierea in timpul slujbei iar slujbele se fac cu usa inchisa...eu personal am s-o evit desi este una dintre cele mai frumoase cetati...

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>