Biserica fortificata Bunesti

biserica fortificata biserici lacas de cult obiective turistice judetul brasov

 

Biserica fortificata Bunesti

In ultima localitate din judetul Brasov prin care trece soseaua spre Sighisoara, Bunesti, se gaseste Biserica Fortificata de la Bunesti. Biserica se afla la intersectia cu drumul de tara care duce spre Viscri. Urmand acest traseu, veti observa Biserica Fortificata Viscri iar apoi, trecand un deal prin aceasta zona pitoreasca, ajungand in varful satului, veti putea observa Biserica din Bunesti.

Album foto Biserica fortificata Bunesti

Harta zonala Biserica fortificata Bunesti

Descriere Biserica fortificata Bunesti

Biserica – cetate, ridicata in secolul al XIV-lea, potrivit unui hristov care mentioneaza pentru prima data aceasta biserica, a fost fortificata destul de devreme, in anul 1500 corul a fost inaltat cu un cat de aparare, la fel si nava principala si turnul. Navele laterale au fost demolate in perioada 1505 – 1508, cand biserica a fost inconjurata de ziduri puternice, ramanand in urma doar cateva elemente care contureaza constructia initiala, precum peretii sacristiilor alipite si zidurile corului pentagonal.

Biserica Fortificata de la Bunesti se impune prin turnul ridicat in anul 1847. Un interior inalt si ingust confera maretia lacasului, prin proportiile impresionante evidentiate de tribuna pe doua niveluri, construita in jurul anilor 1680 – 1775.
Biserica Fortificata de la Bunesti a fost construita din roca marina sedimentara, avand un interior impresionant. Altarul, ridicat in anul 1805, gazduia deasupra lui in prospect de orga in stil rococo, imbogatit cu minunate picturi murale, care se degaja in absida si ii reprezinta pe cei 12 apostoli. Cristelnita, nisa si arcul triumfal sunt dovezi vii de sculptura romanica.

Desi are o istorie bogata, interiorul bisericii s-a conservat bine, amvonul construit din piatra are cateva elemente colorate in verde, pe pereti inca se pot observa inscriptii si fragmente de pictura murala. Elementele unice ale acestei biserici sunt reprezentate de cele cinci perechi de arcade rotunde care desparteau navele laterale de nava centrala. Cetatea, incinta fortificata, a fost pastrata sub aceeasi forma inca din anul 1500, cand a fost realizat un zid de aparare cu cinci turnuri, zid ce incojoara biserica. Zidul are aproximativ 4 metri inaltime si 1,5 metri grosime. Aceasta a reprezentat un loc de supravietuire pentru locuitorii comunitatii impotriva amenintarilor din afara. Satenii vedeau un refugiu in fortificatia rezistenta la foc, chiar daca dimensiunile bisericii – cetate nu sunt impunatoare,.

In aceasta zona pitoreasca mai poate fi vizitata si Cetatea Rupea, unul din cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul tarii, in zona rezervatiei geologice Dealul Cohalm, Biserica Fortificata Viscri si Biserica fortificata Mesendorf. Bunesti este traversat de drumul european E60 si se afla la o distanta de 85 de km de Brasov si 35 de km de Sighisoara.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>