Biserica fortificata Darjiu – Harghita

biserica fortificata biserici lacas de cult

 

Biserica Fortificata Darjiu

Biserica fortificata Darjiu a fost declarata in anul 1999 monument UNESCO, reprezentand una din cele mai importante biserici fortificate secuiesti, aparand in majoritatea referintelor cu privire la aceste obiective de pe teritoriul Transilvaniei. Lacasul de cult s-a facut cunoscut prin picturile murale, care din pacate au fost in mare parte distruse, dar si prin arhitectura fortificatiilor din imprejurimi.

Album foto Biserica fortificata Darjiu

Harta zonala Biserica fortificata Darjiu – Harghita

Descriere Biserica fortificata Darjiu

Biserica Fortificata Darjiu este cunoscuta de localnici drept Cetatea Slaninilor si a fost ridicata in mai multe etape, incepand cu secolul al XIII lea cand era punctul principal din localitate. In vremurile grele, localnicii isi adaposteau aici avutiile, fiind pastrata si in prezent traditia de a depozita slanina si carnea afumata in incaperile racoroase ale camerelor de provizii. O data la o saptamana camerele sunt deschise pentru ca fiecare sa isi ia proviziile. La inceput biserica a fost construita in stilul romanic, mai tarziu fiind modificata in stil gotic.

Lacasul a fost fortificat in anul 1400, fiind transformat intr-o incinta dreptunghiulara, protejata de ziduri inalte, intarite cu sase turnuri. Turnul de poarta afiseaza pana in prezent aspectul originar, cu zidaria masiva care a fost strapunsa de ferestre de tragere cu inchizatorile realizate din lemn. Lucrarile de fortificare au fost asociate cu lucrarile de infrumusetare a edificiului, ce prezinta bolti gotice pe nervuri; incastrarea nervurilor a distrus, din pacate, o bunaparte a picturilor murale initiale, realizate in 1419. Etajul fortificat acopera batat nava cat si corul, iar parapetul drumului de straja a fost scos in consola deasupra contrafortilor, ceea ce a inlesnit deschiderea unor largi guri de aruncare sub cornisa. Desi concepute in scop utilitar, acestea au un efect decorativ deosebit.

Un impact la fel de puternic produce scara de acces la orga, de pe latura de rasarit, opera sculpturala masiva, in planuri taiate viguros. Ansamblul mural cuprinde o ilustrare a Conversiunii Apostolului Pavel, Martiriul celor 10.000 precum si cateva figuri de sfinti episcopi. Cele mai valoroase picturi sunt cele inglobate in ciclul Legenda regelui Ladislau (Urmarirea cumanului, Lupta corp la corp, infrangerea si uciderea cumanului, Odihna lui Ladislau). Ca si in cazul altor picturi medievale transilvanene, fondul este uniform, ca un ecran pe care se proiecteaza imaginile, dar suprafata sa este tratata decorativ, fiind in intregime acoperita cu un fel de tapet, lucrat cu sablonul; motivul ornamental rezulta din gruparea a patru crini stilizaţi dispusi in cruce.

Acest tip de decor, ce imita tapetul, s-a raspandit in pictura murala gotica sub influenta miniaturilor, in special a celor franceze, ce au cunoscut o mare inflorire in cea de-a doua jumatate a secolului al XIV-lea. In acest sens, merita a fi remarcata migala de giuvaergiu cu care Paul a redat detaliile de costum, armele si harnasamentul cailor. Figura eroului acestui ciclu pictural este regele ungur Ladislau (1077-1095), ale carui coroana si centura batuta cu perle, ca si aureola cu contur perlat reamintesc mai vechi modele italo-bizantine. Astfel Biserica in ansamblul ei a dobandit un aspect de bastion, avand un acoperis inalt, lipsit de turnuri. Astazi in fortificatiile bisericii este organizat si un muzeu ce prezinta obiecte din activitatile cotidiene ale satului din aceasta zona a Transilvaniei. Din pacate se ajunge relativ greu la Darjiu fiind nevoie sa parcurgeti multi kilometri pe drumuri de tara, care sunt asfaltate doar in mica parte. Fortificatia a fost ridicata pe un plan patrat, deasupra portii de intrare fiind observat un turn care adaposteste mecanismul vechiului ceas, care in prezent nu mai functioneaza. Totusi, se pot observa urmele celor patru cadrane.

Cronicile satului au pastrat povestea ceasului care a inceput in anul 1882 cand satenii au crezut ca este o idee buna sa puna in turnul bisericii un ceas. Acestia au hotarat de comun acord ca aceasta lucrare sa fie facuta de un mester dintr-un sat vecin, Sandor Csomor. Ceasul a fost gata in anul 1894 si a fost functional doar 8 ani, pana in 1902 mecanismul a fost distrus de un fulger. Abia in 1955 ceasul a fost reparat de catre un nepot al mesterului Sandor – Karoly Csomor. Un timp acesta a mai functionat, insa nimeni nu stie cand s-a oprit pare-se ca acum definitiv. Pentru a ajunge la camera care adaposteste mecanismul ceasului e nevoie de o ”catarare” de aproximativ 20m pe scarile in aparenta subrede. Modul in care acesta a fost manufacturat, cadrul si piesele componenete fabricate probabil intr-un atelier de “fierarie” aminteste de ceasurile de turn de sec. XVIII. Asemeni si altor biserici pe zidul exterior al fortificatiei este desenat un ceas solar ce este si el mentionat in cronicile bisericii.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>