Biserica fortificata din Bagaciu

biserica evanghelica biserica fortificata biserici lacas de cult obiective turistice judetul mures

 

Biserica fortificata din Bagaciu

Biserica evanghelica fortificata din Bagaciu a fost construita in secolul XV, fiind o biserica hala, realizata in stil gotic tarziu. Este situata in judetul Mures, si a fost atestata istoric in anul 2010.

Album foto Biserica fortificata din Bagaciu

Harta zonala Biserica fortificata din Bagaciu

Descriere Biserica fortificata din Bagaciu

Pe numele german Bogeschdorf, Biserica fortificata din Bagaciu a fost construita din piatra adusa din Muntii Cindrel. Prima atestare documentara referitoare la aceasta biserica a avut loc in anul 1389. Biserica impresioneaza prin structura, dimensiuni si ornamente. Aceasta se mandreste cu un altar poliptic imbogatit cu sculpturi, fragmente de picturi murale, realizate intre secolele al XV lea si al XVI lea. Altarul a fost ridicat in anul 1518.

Biserica din Bagaciu se evidentiaza prin sculpturile ce imbogatesc minunata constructie, portalurile fiind decorate, dand un aer specific lacasului de cult. Sculpturile sunt reprezentari ale animalelor fantastice. Sala bisericii este ingusta si lunga, si se pastreaza elementele reprezentative care au fost realizate la inceputul constructiei. Din peretele nordic al salii se poate face intrarea in sacristie. Corul este arcuit si prezinta nervuri inca din prima perioada a existentei lacasului de cult. Din picturile care erau prezente pe peretele salii au ramas astazi doar doua fragmente de fresca, ce au fost pozitionate pe peretele nordic, conturand un grup de inchinatori in costume din perioada secolului al XV lea. Clopotnita a fost construita mai tarziu decat biserica propriu-zisa, fiind realizata in acelasi timp cu cele doua portaluri gotice din calcar si gresie. Turnul clopotnitei se inalta semet pe sapte niveluri, avand in primul rand un rol defensiv.
Fortificatia in jurul bisericii avea o forma ovala, formata din ziduri inalte de sapte metri. Un alt element gandit pentru aparare era turnul – poarta, turn ce avea patru niveluri.

La Bagaciu se poate ajunge cu masina pe DN 14 SibiuMedias. La iesirea din Medias, dupa ce se trece de intersectie, se parcurge un drum de aproximativ 5 km inspre Darlos. Ajungand aici, la distanta de 15 km se afla Bagaciu.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>