Biserica fortificata din Cristian

biserica evanghelica biserica fortificata biserici lacas de cult obiective turistice judetul sibiu

 

Biserica fortificata din Cristian

In localitatea Cristian, judetul Sibiu, la o distanta de 10 km de Sibiu, in directia Sebesului, este situata Biserica fortificata evanghelica Sfantul Servatius. Monumentul este format dintr-o biserica fortificata si incinta de aparare. A fost construita in secolul al XIII lea, avand hramul Sfantul Servatius.

Album foto Biserica fortificata din Cristian

Harta zonala Biserica fortificata din Cristian – Sibiu

Descriere Biserica fortificata din Cristian

Biserica reuseste sa ilustreze perfect tranzitia dintre stilului romanic si cel gotic. La inceputul secolului al XIX-lea, biserica prezenta elemente predominant neoclasice, astfel, in prezent, Biserica fortificata din Cristian este o imbinare de diferite stiluri arhitecturale.

Initial, Biserica Evanghelica a fost proiectata si construita ca o basilica romana cu trei nave, care a urmat sa fie transformata intr-o biserica-sala de catre mesterul Andreas Lapicida. Biserica transformata prezinta trei nave si trei altare, dintre care unul a fost transformat in sacristie. Si alte elemente ale bisericii au fost transformate in acea perioada, precum cele patru arcade ale turnului din partea de vest, care au fost zidite, turnul fiind si el imbunatatit prin inaltarea acestuia cu inca doua etaje, urmand ca in anul 1805 sa fie din nou supra-inaltat si sa primeasca inca patru turnuri de dimensiuni mai reduse.

In perioada secolelor XV-XVI, cetatea bisericeasca prezenta un zid dublu de incinta. Apele Cibinului au daramat turnul care se afla deasupra vechii intrari, ramanand doar patru turnuri din vechea biserica fortificata.
Intre incinta interioara si cea exterioara a fost realizat un turn pentagonal care avea o galerie de aparare pe console.
In jurul anului 1500, biserica era deja privita ca o cetate puternic fortificata datorita celor doua ziduri care intareau constructia, distanta dintre acestea fiind de aproximativ 3 metri. In acelasi secol, bisericii i-au mai fost adaugate o incinta secundara in nord si turnul mare octogonal.

Obiectivul principal al bisericii este altarul, cu tabloul principal care contureaza rastignirea. Acesta dateaza inca din anul 1719, reprezentand intr-un mod impresionant perioada baroca din arta de la noi din tara.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>