Biserica fortificata Sf. Precista – Galati

biserici galati lacas de cult

 

Biserica fortificata Sf Precista

Biserica fortificata Sfanta Precista este cea mai veche cladire din Galati, fiind sfintita ca lacas de cult in luna septembrie a lui 1647, in vremea domnitorului Vasile Lupu. Lacasul a fost inchinat Manastirii Vatoped de la Muntele Athos. Materialele folosite la ridicarea cladirii au fost piatra de la Barbosi, lemnul din padurile de pe platforma Covurluiului, caramida si var si nisip de pe plajele Dunarii.

Album foto Biserica fortificata Sf. Precista

Harta zonala Biserica fortificata Sf. Precista – Galati

Descriere Biserica fortificata Sf. Precista

Biserica Sfanta Precista are cateva elemente specifice arhitecturii romanesti, precum turnul-clopotnita care prezinta si cateva metereze, in trecut fiind folosit pentru observarea Vaii Dunarii, iar in caz de nevoie era folosita pe post de fortificatie de aparare. Turnul a fost ridicat pe doua niveluri si gazduieste o camera pentru depozitarea valorilor, prezentand de asemenea doua metereze, alaturi de o usa de acces ce conducea spre balcon. Cel de-al doilea nivel prezenta ferestre si metereze.

Celalalt element de aparare din cadrul Bisericii Sf. Precista are podul care a fost intarit si format din doua parti, cea aflata deasupra naosului si cea de deasupra altarului. Podul avea 28 de metereze. In cadrul zidariei a fost folosita caramida, alaturi de piatra. Aceasta tehnica nu se observa la alte biserici moldovenesti din acea vreme. Biserica Sf. Precista a trecut prin numeroase vitregii, fiind arsa in 1711 de catre otomani si distrusa in razboaiele ruso-otomano-austriece din 1735-1739 si 1769-1774.

In anul 1821, lacasaul a fost jefuit si devastat de otomani. Acesta a fost refacut, iar apoi restaurat in anii 1829 si 1859. S-a facut o restaurare si intre anii 1953-1957 dupa care, biserica a fost transformata in muzeu. In perioada 1991-1994, biserica “Precista” a fost restaurata iar si a fost redata cultului ortodox. Se spune ca exista un tunel secret pe sub Dunare de la biserica pana pe malul celalalt al fluviului pentru a putea ascunde bunurile si a scapa de atacurile vrajmasilor.

Locul unde este biserica, reprezinta un bun punct de observatie atat asupra orasului cat si asupra Dunarii. La inceputul sec. XVII a fost o biserica din lemn, inconjurata de ziduri de aparare si se numea Biserica Adormirea Maicii domnului. La 1647 fiul celui care a ridicat biserica din lemn si fii lui Coman din Braila, au ridicat in locul ei alta biserica solida din caramida si piatra. Au facut-o dupa modelul fortificatiilor din acea vreme; cu un turn-clopotnita, mare din piatra si cu un pod la fel de solid, a carei menire era sa adaposteasca oamenii in caz de asediu. De acolo, din podul solid, de unde se refugiau oamenii, puteau chiar sa dea o lupta de aparare.

Micile ferestre erau folosite ca loc de tragere. Se zice ca pe langa caramida, lemn din padurile Covurluiului, piatra de la Barbosiva si nisip de pe malul Dunarii, s-ar fi folosit si blocuri masive de piatra si caramida din castrul roman de la Tirighina – Barbosi. Noua biserica a primit numele de Biserica Sf. Precista, nume pe care il pastreaza si astazi. Arhitecura ei respecata cerintele crestine. Are pridvor, prenaos, naos si altar.

La intrare, deasupra pridvorului exista ca la bisericile din Transilvania, un turn-clopotnita ce are o incapere speciala pentru veghe si aparare. Zidul peretilor de deasupra ferestrelor, pana la acoperis, este dublu, formand o galerie prin care un om poate merge usor. Si deasupra altarului exista o camera ascunsa, unde se puneau la adapost averile bisericii si ale orasenilor, in caz de atac.

Cutremurul din 1940 care s-a resimtit puternic si la Galati a subrezit-o, iar dupa restaurarea ei, o vreme a functionat doar ca muzeu religios. Ultima consolidare a avut loc in perioada 1991-1994, dupa care a fost resfintita in noiembrie 1994, de P. S. Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos si redeschisa ca si lacas de cult.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. teodora
  2013-02-10
  12:04:07

  nu am fost dar vreau sa merg ca din cate am vazut este o biserica foarte frumoasa mi-as dori si o vizitez

   
 2. Stoica Saftica
  2013-01-31
  16:32:16

  Este spre rusinea mea faptul ca sint din galati ,am admirat biserica Sf"Precista tot timpul cind eram adolescenta si ma plimbam pe malul dunarii,dar de fiece data pe dinafara.acum sint departe de tare si tare as dori s-o vizitez pe dinauntru.poate bunul Dumnezeu o sa-mi ajute sa vin acasa si s-o pot vedea.

   
 3. geina
  2011-07-26
  17:40:47

  este o biserica facatoare de minunu

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>