Biserica Mirauti

biserici lacas de cult obiective turistice judetul constanta suceava

 

Biserica Mirauti

Biserica Mirauti, cunoscuta si sub numele de Biserica Sfantul Gheorghe, dupa hramul sau, sarbatorit in fiecare an, in ziua de 23 aprilie, este un lacas de cult ortodox din Orasul Suceava. Aceasta reprezinta un cunoscut obiectiv turistic al asezarii, fapt ce se datoreaza in foarte mare masura asezarii sale in apropierea Curtii Domnesti si a Cetatii de Scaun a Sucevei.

Album foto Biserica Mirauti

Harta zonala Biserica Mirauti – Suceava

Descriere Biserica Mirauti

Ridicata pentru prima data in secolul al XIV-lea si reconstruita ulterior, in secolul al XVIII-lea, biserica poarta in spate o istorie interesanta, fiind inclusa in anul 2004 pe lista celor mai importante monumente istorice de pe meleagurile sucevene. Considerata cea mai veche constructie laica din oras, Biserica Mirauti a jucat pe vremuri, intre anii 1402 – 1522, rolul de catedrala mitropolitana a provinciei Moldovei.

Conform traditiei locale, ridicarea acestei manastiri ii este atribuita domnitorului Dragos Voda, insa, pe de alta parte, exista voci ale istoricilor, printre care se numara si Nicolae Iorga, care sustin ca lacasul ar fi fost ctitorit de un om politic influent in zona la acea vreme, care se presupune ca ar fi purtat numele de Mirauta, de unde ar proveni si numele actual al bisericii. Alti specialisti, ce au analizat detaliile tehnice ale zidariei, au ajuns la concluzia ca acestea se aseamana foarte mult cu intalnite la Cetatea de Scaun a Sucevei, ceea ce sugereaza ca lacasul ar fi fost zidit tot in vremea domnitorului Petru I Musat, intre anii 1375 – 1391. De asemenea, au fost descoperite in zona manastirii si cateva monede de argint, datand din aceasta perioada.

Ultima restaurare a lacasului a fost realizata intre anii 1898 – 1901. In prezent, Biserica Mirauti, reprezinta un motiv de mandrie pentru plaiurile bucovinene, impresionand prin arhitectura sa impresionanta si prin masivitatea zidurilor sale. Aceasta este localizata la distante aproximativ egale intre Curtea Domneasca si Cetatea de Scaun a Sucevei, in locul cunoscut sub numele de Dealul Tatarilor. Farmecul bisericii este constituit in special de aspectul exterior al acestui lacas, a carei arhitectura imbina influentele moldovenesti cu cele muntenesti.

In ceea ce priveste lacasurile si alte atractii turistice ale Orasului Suceava, acestea sunt destul de numeroase, bune exemple fiind:  Manastirea Zamca, inclusa intr-un complex medieval mai vast, inconjurat de un zid de incinta, Manastirea Sfantul Ioan cel NouBiserica Sfantul DumitruBiserica Invierea DomnuluiBiserica Sfantul NicolaeBiserica Sfanta Cruce sau Biserica Turnu Rosu. Obiective turistice turistice care reflecta specificul acestei regiuni, traditiile, obiceiurile si alte aspecte reprezentative sunt Muzeul Etnografic Hanul Domnesc, gazduit in cea mai veche cladire ce se pastreaza intacta pana in zilele noastre, Muzeul Satului Bucovinean sau Complexul Muzeal Bucovina, ce reuneste exponate ce dateaza din paleolitic pana in epoca contemporana.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>