Biserica Nasterea Sfintei Fecioare Maria

biserici lacas de cult radauti

 

Biserica Nasterea Sfintei Fecioare Maria

Biserica “Nasterea Sfintei Fecioare Maria” din Radauti este o biserica romano-catolica construita in perioada 1823-1826 in Radauti. Ea se afla situata pe Str. Stefan cel Mare nr. 16.

Album foto Biserica Nasterea Sfintei Fecioare Maria – Radauti

Harta zonala Biserica Nasterea Sfintei Fecioare Maria – Radauti

Descriere Biserica Nasterea Sfintei Fecioare Maria – Radauti

Ca urmare a numeroaselor solicitari ale comunitatii catolice din localitate, arhiepiscopul de Lemberg infiinteaza Parohia Radauti, numindu-l ca paroh pe pr. Joseph Sattfeld. Acesta este instalat oficial la 26 aprilie 1818.

Dupa consacrarea bisericii, Parohia din Radauti a preluat sub asistenta sa spirituala si comunitatile catolice din Horodnic, Marginea, Voievodeasa si Volovat. In anul 1843, cele patru comunitati mai sus-mentionate trec in administrarea vicariatului infiintat la Voievodeasa. Parohia Radauti preia ulterior comunitatile din Galanesti si Voitinel de la vicariatul local din Gura Putnei (in 1852) si din Volovat (in 1888). In anul 1900, are loc o noua reorganizare a parohiei, ramanand in administrarea sa numai filialele Galanesti si Satu Mare.

Perioada regimului comunist a fost o perioada grea pentru Biserica Catolica din Romania. Dupa razboi, credinciosii germani au inceput sa emigreze in Germania. Patrimoniul parohiilor este nationalizat aproape in totalitate. Sunt desfiintate parohiile din Dornesti, Tibeni, Maneuti, Gura Putnei, Voievodeasa si Solca, precum si Decanatul de Radauti.

Parohia Radauti este reorganizata, preluand sub administrarea sa comunitatile romano-catolice din satele Brodina, Clit, Falcau, Gura Putnei, Maneuti, Putna, Tibeni, Voievodeasa si Volovat. In acelasi timp, preotii si enoriasii sunt persecutati. In decembrie 1952, parohul Eugen Baltheiser a fost arestat de securitate.

Cu toate acestea, s-au desfasurat intre anii 1982-1983 activitati de reparatie generala a bisericii, efectuandu-se si modificari ale interiorului. Lucrarile de renovare continua si in anii urmatori. In ultimul deceniu al secolului al XX-lea este schimbat acoperisul din tabla cu unul nou.

Incepand din anul 2006, sunt continuate lucrarile de modernizare a parohiei (schimbarea pavajului din curtea bisericii, amplasarea unei statuete a Sf. Fecioare Maria pe un soclu, construirea unui noi altar cu o icoana in mozaic a Maicii Domnului etc.).


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>