Biserica Ortodoxa – Lipova

biserica biserici lacas de cult lacase cu cult obiectiv religios obiective turistice judetul arad

 

Biserica Ortodoxa din Lipova

Biserica Ortodoxa din Lipova este o capodopera a artei feudale romanesti, un monument istoric aflat in listele Repertoriului Arheologic National, fiind situat pe strada 9 Mai nr. 3 din orasul Lipova, judetul Arad, Banat, oras localizat la poalele Muntilor Zarandului, in zona de legatura cu Dealurile Lipovei, la aproximativ  13 km de localitatea Zabrani si 33 km de orasul Arad.

Album foto Biserica Ortodoxa – Lipova

Harta zonala Biserica Ortodoxa – Lipova

Descriere Biserica Ortodoxa – Lipova

Biserica Ortodoxa din Lipova cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost construita in jurul anului 1338, ridicandu-se doar pronaosul si jumatate din actuala nava in stilul arhitectural bizantin. Lacasul de cult avea o cupola pe naos si abside laterale de forma dreptunghiulara pentru cantareti. Pentru realizarea impunatorului monument, comunitatea lipoveana a investit sume considerabile, fiind ajutati si de sarbii si macedonii care locuiau in zona, ba chiar si cu ajutorul Domnului Tarii Romanesti, Basarab I.

Orasul Lipova, intre anii 1552 si 1595 si 1613 si 1718, s-a aflat sub stapanire otomana, nu se stie exact daca biserica a fost transformata in moschee, dar dupa Pacea de la Passarowitz din anul 1718, orasul a intrat sub stapanire austriaca iar lacasul de cult s-a transformat in biserica parohiala.

In anul 1732 s-a realizat prima restaurare serioasa a bisericii, fiind chemati o echipa de zugravi din Oltenia, veniti de la vestita scoala de la Hurezi, intemeiata de Constantin Brancoveanu, care au acoperit peretii cu fresce atat in interior cat si in exterior. Cele mai remarcate fresce sunt Judecata din urma si Patriarhii Avram, Isac si Iacob. Spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, pe exteriorul turnului s-au adaugat elemente ale stilului arhitectural baroc si rococo si au fost adaugate galeriile aflate in interiorul bisericii.

Frescele din nava veche situate la intrarea in biserica au fost datate de catre Nicolae Iorga in jurul anului 1500, fiind asemanatoare cu cele de la Manastirea Viforita din Tara Romaneasca.

Noul iconostas, ce desparte altarul de naos, a fost realizat de catre pictorul romano-macedonean Stefan Tenetchi.

Biserica Ortodoxa din Lipova reprezinta una dintre mandriile localnicilor Lipovei si este una dintre cele mai frumoase atractii turistice ale zonei.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Bazarul Turcesc, Muzeul Orasenesc Lipova, Statiunea Baile Lipova, Rezervatia Naturala Balta Soimos, Manastirea Maria Radna, Rezervatia Naturala de Paliur de la Radna si Cetatea Soimos.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>