Biserica Ortodoxa Roset – Botosani

biserica biserici lacas de cult lacase de cult monument istoric obiectiv religios obiective turistice judetul botosani

 

Biserica Ortodoxa Roset

Biserica Ortodoxa Roset cu hramul Intampinarea Domnului si Sfintii Imparati Constantin si Elena este un monument bisericesc unic, ce imbina cultura traditionala romaneasca cu cea a Europei Apusene, fiind ctitorita de catre Spatarul Constantin Roset, impreuna cu sotia sa, Maria. Biserica este situata pe str. Octav Onicescu nr. 35 din Orasul Botosani, judetul Botosani, Moldova, oras aflat pe interfluviul dintre raurile Sitna si Dresleuca, coborand intre dealurile Crivat, Agafton si Baisa, la aproximativ 40 kilometri de Orasul Suceava.

Album foto Biserica Ortodoxa Roset

Harta zonala Biserica Ortodoxa Roset

Descriere Biserica Ortodoxa Roset

Biserica Ortodoxa Roset a fost ridicata in anul 1826, aceasta fiind dorinta boierului Constantin Ruset de a construii o biserica in zona numita, Mahalaua Vrabierilor. La ridicarea bisericii au participat maestii intalieni si cei romani in acelasi timp, rezultand o combinatie arhitecturala in stilul clasicist intalian cu stilul bisericesc moldovenesc.

Istoria atesta faptul ca spatarul Constantin Roset a fost unul dintre boierii moldoveni ce au studiat in strainatate si a sustinut latinitatea limbii si a poporului roman, avand contacte cu Scoala Ardeleana. Prin ridicarea acestei biserici, a vrut sa demonstreze faptul ca poporul roman si limba romaneasca fac parte din ginta latina. Constantin Rost a ridicat si o scoala, in anul 1851, aflata in apropierea bisericii, fiind initial o scoala de psaltichie, unde se preda gramatica si citirea in limba romana, aritmetica si istorie. Inainte sa moara, boierul Roset a donat toata averea bisericii, cu conditia ca o mare parte din avere sa se investeasca in educatia tinerilor.

Biserica Ortodoxa Roset a fost construita din caramida si piatra, in forma de cruce, cu un singur turn ridicat cu scopul de clopotnita. Acoperisul a fost initial din sindrila si inlocuit ulterior cu tabla galvanizata in anul 1927, interiorul era pavat cu placi de piatra, iar intre anii 1930 si 1932 au fost inlocuite cu mosaic.

La intrarea in biserica, deasupra usii, se poate remarca o inscriptie a ctitoriei bisericii, unde sunt notate cu litere chirilice urmatoarele: Vezi, dumneata, o, cititoriule, ca aceasta sfanta si dumnezeeasca biserica ce se numeste si se praznueste hramul Intampinarii Domnului Hristos si a Sfintilor Imparati Constantin si Elena, este din temelie lucrata prin osardia si cheltueala d-sale Spat. Const. Roset si sotia d-sale, Maria, nascuta Gheuca, ca sa le fie spre vesnica pomenire, la 1826 Iulii, 5.

Un element ce ofera unicitate bisericii este data de catapeteasma, care, din cauza faptului ca interiorul lacasului de cult este ingust, a fost dispusa in zigzag.

Biserica Ortodoxa Roset este inconjurata de un parc ce se intinde pe o suprafata de aproximativ 2 hectare, acesta fiind terenul donat de spatarul Constantin Roset, unde au fost amplasati pomi ornamentali, fructiferi si aleei cu flori. In curtea bisericii, langa altar, se gaseste mormantul fiicei boierului Roset, Maria Roset, care a murit pe 15 iunie 1846, conform inscriptiei sapate pe piatra mormantului, unde sunt evidentiate inscriptii in patru limbi diferite, precum romana cu caractere chirilice, greaca, franceza si germana. Tot in curtea bisericii, au fost dezgropate in anul 1894 osemintele ctitorilor, acestea fiind depuse intr-o cripta din zidul bisericii inspre miazazi, loc unde se gasesc si in prezent.

Biserica Ortodoxa Roset este inscrisa in Lista Monumentelor Istorice din judetul Botosani, fiind una dintre cele mai frumoase biserici din orasul Botosani.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Casa Memoriala Mihai Eminescu, Biserica de lemn din Ipotesti, Muzeul etnografic din Ipotesti, Lacul din Padurea Baisa, Monumentul Rascoalei din 1907 din Flamanzi, Centrul Vechi din Botosani, Muzeul Judetean Botosani, Manastirea Popauti, Biserica Armeano-Gregoriana Adormirea Maicii Domnului, Biserica Armeana Sfanta Treime, Manastirea Agafton, Biserica Lipoveneasca, Filarmonica Botosani, Teatrul Mihai Eminescu, Casa Moscovici si Parcul Mihai Eminescu din Botosani.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>