Biserica Patrauti

biserici lacas de cult obiective turistice judetul suceava stefan cel mare

 

Biserica Patrauti

Biserica Patrauti, intitulata si Biserica Sfanta Cruce, se afla in satul cu acelasi nume, situat la 10 km distanta de Suceava, pe drumul spre Radauti. Aceasta face parte din categoria bisericilor pictate din nordul Bucovinei, intregrate in Patrimoniul UNESCO.

Album foto Biserica Patrauti

Harta zonala Biserica Patrauti – Suceava

Descriere Biserica Patrauti

Biserica Inaltarea Sfintei Cruci din Patrauti este ctitorita de Stefan cel Mare, anul zidirii fiind 1487 si reprezinta cea mai veche dintre bisericile construite de catre domnitor. Ceea ce impresioneaza la acest lacas de cult, este dimensiunea sa foarte mica, situandu-se printre cele mai mici biserici ctitorite de voievod, dar si surprinzator prin faptul ca Biserica din Patrauti era una destinata maicilor. De asemenea in timp de rastriste, manastirea a servit drept refugiu pentru raniti, avand rolul unei Bolnite medievale, unde erau tratati soldatii lui Stefan cel Mare sau batranii si nevoiasii din imprejurimile bisericii.

Din punct de vedere al arhitecturii se remarca stilul specific moldovenesc al manastirilor de lemn, cu influente bizantine. La exterior un singur zid, cel avand usa de intrare, este marcat cu fresca bisericeasca, restul zidurilor ramanand albe. Aceasta pictura infatiseaza tabloul Judecatii de Apoi, fresca exterioara ce se considera a fi cea mai veche din Moldova. Deasupra portalului gotic de la intrare sta scris inca, in limba slavona, numele ctitorului si anul zidirii: “Io Stefan Voievod, Domn al Tarii Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a inceput sa zideasca aceasta Manastire in numele Sfinte Cruci in anul 6995 (1487) luna iunie ziua 13”. Inca de la intrarea in incinta bisericii, aerul medieval de biserica apartinand unor alte timpuri si unor ale obiceiuri si traditii, transpune vizitatorii intr-o stare de nostalgie pentru vremuri de mult apuse. Poate fi descris un sentiment de reverie catre o bucata de istorie, inca de la prima privire arunca asupra frescelor interioare, sau asupra acelui mic altar, impodobit cu motive specific bisericesti. Diverse scene pot fi observate pe peretii marcati de vreme, infatisand sfinti, oameni, franturi din Biblie, sau chiar pe ctitor in sine, pe Stefan cel Mare. Intr-o alta ordine de idei, insa, este greu de omis faptul ca trecerea timpului si-a pus amprenta pe acest mic lacas, intrucat picturile raman sterse, structura boltilor si stalpilor subrezite,  marcandu-se faptul ca biserica din Patrauti a fost atat asaltata, jefuita, cat si parasita pentru aproximativ 200 de ani.

Vizavi de cladirea bisericii se afla Clopotnita, ce dateaza din secolul al XVIII-lea, secol in care Biserica din Patrauti a fost restaurata. Clopotnita este de asemenea deschisa vizitatorilor, gazduind astazi pe langa cele 3 clopote ale sale, o colectie aparte, constituita din pietre funerare si cruci din lemn. In curte, se mai gaseste o structura de piatra, reprezentand o masa rotunda, inconjurata de pietre ce servesc drept scaune, asemanatoare Mesei Tacerii din Targu Jiu. Conform unor opinii, aceasta structura de piatra ar fi servit drept sursa de inspiratie pentru Constantin Brancusi, insa acest fapt nu se poate sti cu exactitate.

Astazi Biserica din Patrauti sta martora a stilului de arhitectura bisericeasca, specifica primului an de ctitorie al voiedului Stefan cel Mare, dovada in acest sens ramanand si ocrotirea data de Patrimoniul Unesco, inca din 1993.  O vizita la Biserica din Patrauti poate ajuta spiritul vizitatorului sa se deconecteze de problemele prezentului, pentru a  da ragaz istorisismului sa acapareze o parte din imaginatie. Vizitatorii pot fi multumiti sa stie ca isi pot continua pelerinajul personal si spiritual cu Manastirea Dragomirna, situata in apropriere. De asemenea, un obiectiv demn de vizitat ar fi muzeul Casa Preotului Bucovinean, situata tot in satul Patrauti.

Prezentare video Biserica Sfanta Cruce din Patrauti – Preot Gabriel Herea


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>