Biserica de lemn Plopis – Maramures

biserica de lemn biserici lacas de cult obiective turistice judetul maramures

 

Biserica Plopis

Biserica de lemn din Plopis este una dintre bijuteriile Maramuresului, numarandu-se printre monumentele istorice inscrise pe lista patrimoniului national cultural. Localizata in satul Plopis din comuna Sisesti, biserica este unicata prin prezenta unei bolte trilobate ce nu se mai intalneste la nicio alta biserica din lemn.

Album foto Biserica Plopis

Harta zonala Biserica Plopis – Maramures

Descriere Biserica Plopis

Cei ce vor sa viziteze biserica pot ajunge foarte usor din Baia Mare, pe drumul national DN18, pana in Baia Sprie, de unde se urmeaza drumul judetean DJ184, pana in comuna Sisesti, unde este localizata biserica.

Biserica de lemn din Plopis a fost inclusa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO in anul 1999 si a fost construita incepand cu anul 1798. Lucrarile au fost finalizate in anul 1805, lacasul fiind sfintit dupa ce a fost terminata si pictura interioara, in anul 1811, stabilindu-i-se hramul in ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril. Biserica din Plopis a fost ridicata pe locul vechii biserici existente in trecut in acest spatiu. La fel ca orice biserica ortodoxa, aceasta este divizata in cele trei elemente principale: naosul, pronaosul, altarul si pridvorul, ridicate pe o fundatie de piatra.

Planul pe care s-a ridicat biserica este unul dreptunghiular, iar din punct de vedere arhitectural, lacasul se caracterizeaza prin originalitate, deosebindu-se de majoritatea bisericilor existente in regiunea Maramuresului prin boltile triple din naos si sirul dublu de ferestre. Pridvorul bisericii este amplasat pe latura vestica.

Dimensiunile cladirii sunt destul de mici, aceasta masurand in jur de 17 metri lungime, 7 metri latime si aproximativ 47 metri inaltime. Constructia se caracterizeaza prin echilibru, fiind una dintre cele mai bine proportionate biserici din Maramures. Pictura interioara a bisericii a fost realizata in anul 1811, de catre un pictor din Sisesti, care a realizat de asemenea si lucrarile din Biserica de lemn din Surdesti, aflata in satul vecin.

Alaturi de Biserica de lemn din Surdesti, Biserica de lemn din Lapus, sau lacasuri mai mari si mai renunite precum Manastirea Rohia, Manastirea Barsana sau Manastirea Moisei, Biserica de lemn din Plopis reprezinta o adevarata mandrie pentru Maramures si un obiectiv turistic ce merita vizitat de cei aflati in trecere prin aceasta minunata regiune.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>