Biserica Pogorarea Sfantului Duh – Radauti

biserici lacas de cult obiective turistice judetul suceava radauti

 

Biserica Pogorarea Sfantului Duh

Biserica Pogorarea Sfantului Duh din Radauti este o imensa catedrala ortodoxa, ce se inalta semeata in parcul central din oras, in apropierea vechii Manastiri Bogdana. Lacasul de dimensiuni considerabile reprezinta rodul unei munci indelungate, lucrarile de constructie ale acestei biserici desfasurandu-se din anul 1927 pana in anul 1961. In prezent, incantatoarea constructie face parte din lista celor mai importante monumente istorice din intreaga regiune a judetului Suceava.

Album foto Biserica Pogorarea Sfantului Duh

Harta zonala Biserica Pogorarea Sfantului Duh – Radauti

Descriere Biserica Pogorarea Sfantului Duh

Dupa anul 1918, cand provincia Bucovina s-a unit cu Romania, se dorea ridicarea unei Biserici a Unirii Nationale. Desi ideea de a ridica o astfel de catedrala in Radauti isi are originea inca de pe acele vremuri, piatra de temelie a lacasului a fost asezata abia in anul 1927, in prezenta Staretului Ortizie Popescu, de la Manastirea Sucevita, lucrarile fiind demarate de catre Mitropolia Bucovinei.

Contextul istoric a facut ca aceasta catedrala sa fie gata sa ii primeasca pe credinciosi abia dupa 34 de ani de la inceperea construirii sale. Criza financiara ce a cuprins intreaga lume la inceputul anilor 1930 si mai apoi declansarea celui de-al doilea razboi mondial au incetinit sau chiar au sistat o buna perioada lucrarile de constructie.

Dupa terminarea razboiului, incepand cu anii 1950 au fost primite o serie de donatii, atat de la credinciosi, cat si de la Mitropolia Moldovei si Sucevei, investite in zidirea peretilor exteriori ai bisericii si in finisarea intregii constructii. Sfintirea Bisericii Pogorarea Sfantului Duh a fost facuta in anul 1961, in prezenta a numerosi credinciosi si slujitori ai Domnului.

Catedrala ortodoxa din Radauti a fost ridicata dupa o arhitectura specifica stilului neobizantin, cu influente moldovenesti, dimensiunile constructiei fiind considerabile. Aceasta ocupa o suprafata de aproximativ 550 metri patrati, intinzandu-se pe o lungime de 60 de metri si atingand o inaltime de 50 metri. In ceea ce priveste spatiul interior al catedralei, acesta este divizat in trei nave, unite de un culoar principal marginit de o insiruire de coloane, pline de detalii arhitecturale. Spatiul interior este foarte bine luminat, constructia avand un numar total de 131 de ferestre, de diferite forme si dimensiuni. Picturile ilustrate pe peretii bisericii au fost realizate de catre pictorul Nicolae Popovizi Lespezi, originar din Iasi.

Pe langa aceasta catedrala, un adevarat monument arhitectural, si Manastirea Bogdana, aflata in imediata sa apropiere, cei ce viziteaza Radautiul au posibilitatea de a admira si alte obiective turistice reprezentative pentru acest oras, precum: Muzeul de Etnografie Samuil si Eugenia Ionet, Atelierul de Ceramica Colibaba, Gradina Zoologica din Radauti sau Herghelia Radauti.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. Ala
  2010-10-13
  09:25:45

  voi continua
  transferata cu tot cu catapeteasma,
  iar apoi, ce acte doveditoare exista ca ar fi fost realiyata de Filip Bocic, iar pictura de Nicolae Popovici-Lespezi?
  In speranta ca voi primi un raspuns, va multumesc anticipat!

   
 2. Ala
  2010-10-13
  09:21:54

  "Catapeteasma provine de la Biserica din Rapciuni, astazi scufundata in apele Hidrocentralei de la Bicaz, sculptura ei fiind realizata de Filip Bocic, iar pictura de Nicolae Popovici-Lespezi, ambii din Iasi."
  Sunt curioasa de unde a luat autorul articolului aceasta informatie?
  In primul rand, fiindca biserica Rapciuni nu a ramas sub ape, ci a fost tranferata la Muzeul Satului din Bucuresti.... cu tot cu catr

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>