Biserica Romano – Catolica din Masloc

biserica biserici lacas de cult obiective turistice judetul timis

 

Biserica Romano - Catolica din Masloc

Biserica Romano – Catolica din Masloc a fost ridicata in anul 1909, in stilul arhitectural neogotic, pentru comunitatile de germai si de maghiari din Masloc si este situata pe strada principala a satului Alios din localitatea Masloc, judetul Timis, Banat, pe artera TimisoaraLipova, la aproximativ 20 km de localitatea Lipova, in apropierea judetului Arad.

Album foto Biserica Romano – Catolica din Masloc

Harta zonala Biserica Romano – Catolica din Masloc

Descriere Biserica Romano – Catolica din Masloc

Biserica Romano – Catolica din Masloc, a fost construita sub forma de hala, acoperisul este in forma de coif, acoperit cu tabla de zinc, iar intrarea in biserica se face prin usa de la baza turnului. Hala de la intrare este deschisa inspre biserica, balconul corpului fiind intarit si sustinut de bare de metal din perete in perete, prevazut cu un grilaj de metal cu scop de balustrada. Pe balconul corului se afla un armoniu simplu pentru acompaniamentul cantului liturgic.

Altarul principal si amvonul sunt realizate din lemn, putin ornamentate, fiind vopsite in culorile albastru, alb si auriu, iar pictura din altar il ilustreaza pe Sfantul Iosif tinand pe bratul stang pe Pruncul Isus si in mana dreapta un crin alb. Calea Sfintei Cruci este ilustrata in 14 tiparituri, prezentand patimile Mantuitorului pe drumul spre Muntele Golgota cu inscriptii in limba germana. Locul preotului, numit sedis este prevazut cu un jilt, desupra caruia se afla un baldachin vechi, folosit drept acoperamant liturgic si la procesiunile din sat cu Sfantul Sacrament al Euharistiei.

Biserica a fost renovata intre anii 2004 si 2005 cu ajutorul credinciosi care au locuit aici, dar in prezent sunt stabiliti in Germania si a fost sfintita de episcopul diecezan, Martin Roos.

In fata bisericii se afla o cruce de marmura, cu un soclu solid de forma rectangulara, avand inscriptionate cuvintele: Friede dem, der kommt; Friede dem, der hier verweilt; Segen dem, der weiterzieht , Pace celui ce vine aici, pace celui ce zaboveste in acest loc, binecuvantare celui ce merge mai departe.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt: Santul Turcesc din Masloc, Zidul Roman din Alios, Monumentul Eroilor din Primul Razboi Mondial din Alios, Fortificatia de Pamant Cetatea Turceasca Alios, Biserica Ortodoxa din Masloc, Rezervatia Naturala Mlastinile Murani, Situl Arheologic – Cornesti, Statiunea Baile Lipova, Muzeul Adam Muller – Guttenbrunn din Zabrani, Muzeul Orasesensc din Lipova, Locul Fosilier din Zabalt, Manastirea Maria Radna, Cetatea Soimos, Biserica Ortodoxa din Lipova, Revervatia Naturala de Paliur de la Radna si Rezervatia Naturala Runcu – Grosi.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>