Biserica Romano Catolica din Olosig

biserici lacas de cult obiective turistice judetul bihor

 

Biserica Romano-Catolica din Olosig

In perioada cuprinsa intre anii 1732-1743, pe teritoriul localitalii Olosig, calugarii franciscani au realizat constructia Bisericii Romano Catolice Olosig. In anul 1787 biserica a devenit proprietate a bisericii romano-catolice.

Album foto Biserica Romano Catolica din Olosig

Harta zonala Biserica Romano Catolica din Olosig – Oradea

Descriere Biserica Romano Catolica din Olosig

Avand la baza vechea contructie a calugarilor franciscani, Biserica Romano Catolica din Olosig a fost realizata in stil eclectic si a fost imbunatatita de-a lungul anilor, ajungand ca in anul 1876 sa ii fie adaugat turnul, de catre Knapp Ferenc. Turnul inalt de 53 de metri este impartit in cinci registre orizontale, care prezinta decoratiuni de inspiratie renascentista. O mare problema intalnita in cadrul bisericii a fost fisura descoperita intre nava si turnul bisericii. Acest lucru a determinat consolidarea lacasului de cult. Consolidarea a luat sfarsit in cursul anului 1891, insa, in 1901, pe bolta bisericii au aparut din nou fisurile, fapt care a determinat inchiderea, iar apoi demolarea bisericii.

Perioada 1903-1905 a fost o perioada favorabila edificiului, atunci fiind reconstruita nava bisericii si imbogatirea acesteia cu alte doua turnuri secundare, proiectate de arhitectul Rimanoczy Kalman junior, realizate in stil eclectic. Cele doua turnuri care au fost alaturate bisericii erau asemanatoare turnului inalt, diferenta fiind marimea acestora, cele doua masurand 29 de metri fiecare.

In primavara lui 1905, constructia lacasului de cult a fost terminata, iar sfintirea acestuia a avut loc la data de 16 iulie 1905, episcopul Paulus Szmrecsanyi fiind prezent la ceremonie.
Elementele care compun edificiul sunt naosul, pronaosul, o nava lunga, un sanctuar si un transept. Se pot observa cele trei capele asezate paralel cu nava. In locul intersectiei dintre nava si trasept se afla cupola pe pandantivi inglobati in acoperis.

Orasul Oradea ofera o varietate de obiective turistice care cer vizitate. Printre aceastea se numara Palatul Baroc, Palatul Vulturul Negru si Cetatea Oradea, una din putinele cetati care mai sunt utilizate si in prezent. De asemenea, Bazilica Romano Catolica, cel mai mare edificiu baroc din Romania este un obiectiv des accesat de turisti.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>