Biserica Romano Catolica din Vinga

biserici lacas de cult obiective turistice judetul arad

 

Biserica Romano Catolica din Vinga

In anul 1890 a inceput constructia Bisericii Romano Catolice din Vinga, biserica realizata dupa planurile arhitectului Reiter Eduard, originar din Viena. Cei care au condus lucrarile au fost inginerii Antony Toma si Hostalek Carol.

Album foto Biserica Romano Catolica din Vinga

Harta zonala Biserica Romano Catolica din Vinga

Descriere Biserica Romano Catolica din Vinga

Biserica a fost realizata in stil gotic, ocupand suprafata de 1461 de metri patrati. Pana in anul 1891 au fost ridicate turnurile si biserica acoperita, urmand ca in 1892 aceasta sa fie sfintita. Constructia este impunatoare, turnurile avand inaltimea de 65 de metri, lungimea de 63 de metri si latimea de 32 de metri. Biserica Romano Catolica este realizata intr-un stil deosebit, de la candelabrele din lemn, cele 43 de statui din lemn, pana la cele 52 de banci care pot fi gasite aici. Cel mai vechi clopot din edificiu se afla in turnul din dreapta si are greutatea de 330 de kg. In interiorul bisericii pot fi observate cele noua altare, dintre care enumeram altarul “Sfanta Treime”, “Sfantul Iosif” si altarele “Maica Indurerata” si “Inima lui Iisus”. Alte doua puncte de atractie reprezentative pentru Biserica Romano Catolica din Vinga sunt candelabrele, care au fost donate de sculptorul Rungaldier Iosif.

Fundatia bisericii a fost realizata la adancimea de 6 metri, iar cele aproximativ 3 milioane de caramizi din care a fost realizata constructia au fost arse in cuptoare la marginea comunei.

In turnul din partea dreapta a bisericii au fost realizate trei clopote, printre care unul a fost adus din Timisoara, insa, in urma primului razboi mondial doar un singur clopot, cel care dateaza din 1976 a ramas. Deosebita orga prezinta 32 de registre si a fost montata in anul 1914.

In data de 12 iulie 1892 a avut loc ceremonia de sfintire si de inaugurare a noii biserici, ceremonie oficiata de episcopul Desswffi Alexandru. In anul 1919, biserica a suferit o grava deteriorare in urma unei furtuni, cand partea superioara a turnului stang a fost smulsa. Aceasta intamplare a determinat demontarea varfului drept. La zece ani dupa acestea, turnurile au fost refacuta, insa, de data aceasta au fost realizate cu 3 metri mai scurte.

Biserica a trecut printr-un proces de restaurare, care a constat in retencuirea acesteia pe exterior si stropirea ei cu un colorant similar cimentului. Interiorul lacasului de cult a fost refacut initial in anul 1967, un al doilea proces de refacere al interiorului avand loc intre anii 1988 si 1989.

Cei care trec prin zona localitatii Vinga nu trebuie sa rateze vizitarea Bisericii Romano Catolice, fiind principalul obiectiv turistic aflat in aceasta zona, apropiata de Orasul Arad. Tot in zona, pe drumul ce leaga Aradul de Timisoara, se gasesc si ruinele Castelului Mercy din Carani.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>