Biserica Rosie – Arad

biserica biserici lacas de cult obiective turistice judetul arad

 

Biserica Rosie

Biserica Rosie sau Biserica Evanghelica Luterana este un monument istoric ce serveste drept lacas de cult, unde se oficializeaza slujbe in limba maghiara si este situata in centrul orasului Arad pe Bulevarul Revolutiei nr 61, judetul Arad, Crisana, in apropierea Palatului Justitiei.

Album foto Biserica Rosie

Harta zonala Biserica Rosie

Descriere Biserica Rosie

Biserica Rosie a fost construita in anul 1905 in stilul architectural neogotic, cu turnul principal inalt de aproximativ 46 metri, cu finisajul exterior din caramida, iar lucrarile au fost conduse de arhitectul aradean Ludovic Szantay. Lacasul de cult evanghelic a fost construit din piatra, caramida si beton cu vitalii executate de catre artistul Josef Polka din Budapesta.

Interiorul bisericii a fost pictat de catre J.Umlauf, iar pictura altarului are ca tema Rugaciunea lui Isus din gradina Ghetiman si a fost executata in anul 1848. Orga bisericii este una de tip Wegensstein, o orga electropneumatica lucrata la Timisoara si instalata in anul 1927, care a costat aproximativ 280.000 mii lei. Clopotele existente la sfintirea bisericii din anul 1906, aveau o greutate de aproximativ 1590 kg, dar in timpul primului razboi mondial, doua dintre acestea au fost demolate pentru ca din bronzul lor sa se construiasca proiectile. Clopotele au fost turnate in atelierul Honig din Arad, renumit pentru lucrarile de turnare in bronz. In anul 1992, cu ajutorul protopopului Mozes Arpad, actualul episcop, s-au inceput lucrarile de restaurare a frumosului edificiu, ocazie in care a fost restaurata si aurita crucea de pe turnul principal.

In cladirea bisericii, datorita sunetului placut al orgii, se organizeaza periodic concerte de orga in colaborare cu Filarmonica de Stat din Arad si a gazduiest Expozitia Concursului Biserica Rosie in viziunea copiilor, organizata de Cercurile de Arta Decorativa si Desen, in colaborare cu Comunitatea Evanghelica Lutherana din Arad.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Teatrul de Stat Ioan Slavici, Casa cu Lacat, Cazinoul Aradean, Cetatea Aradului, Casa cu Mozaic Aurit, Cladirea Colegiului Moise Nicoara, Statuia Sfantului Florian, Muzeul Cofetariei, Turnul de Apa, Catedrala Romano – Catolica, Arcul de Triumf, Statuia Sfantului Ioan Nepomuk, Casa cu Mozaic Aurit, Complexul Muzeal Arad si Casa cu Ghiulele.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>