Biserica Rozavlea – Maramures

biserica de lemn biserici lacas de cult obiective turistice judetul maramures rozavlea

 

Biserica Rozavlea

Biserica de lemn Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril din Localitatea Rozavlea, cunoscuta mai simplu sub numele de Biserica Rozavlea, se numara printre cele mai vechi lacasuri de cult din regiunea Maramuresului Istoric, fiind inscrisa pe lista celor mai importante monumente istorice din intregul judet.

Album foto Biserica Rozavlea

Harta zonala Biserica Rozavlea – Maramures

Descriere Biserica Rozavlea

Biserica din Rozavlea este amplasata intr-un cadru natural pitoresc, la jumatatea distantei dintre doua cunoscute localitati maramuresene: Borsa si Sighetul Marmatiei, cel mai simplu ajungandu-se aici urmand traseul drumului judetean DJ186. Dainuind de secole bune pe aceste meleaguri, mai exact din jurul anului 1717, biserica este un simbol al credintei locuitorilor acestei zone, care si-au dorit nespus de mult sa aiba un loc in care sa se afle mai aproape de cele sfinte si sa se poata ruga in liniste. Lacasul a fost stramutat in locatia actuala dintr-o alta localitate maramureseana, fosta biserica ce se gasea pana la acea data in Rozavlea fiind distrusa in totalitate de tatari.

Datorita acoperisului ascutit si turlei sale inalte, ce pare ca vrea sa strapunga cerul, biserica se face remarcata chiar si de la departare de cei ce strabat aceste frumoase tinuturi de pe Valea Izei. Considerata una dintre cele mai impresionante lacasuri sfinte inpirate din arhitectura populara traditionala, Biserica de lemn Rozavlea a fost construita de cei mai priceputi dintre mesterii locali ai acelor timpuri, din lemn de brad.

Lacasul a fost pictat intre anii 1823-1825, pe panza lipita pe peretii interiori, de catre Ion Plohod, un cunoscut pictor al acelor vremuri. Planul arhitectural al bisericii respecta modelul traditional intalnit la lacasurile de cult ortodoxe, cu pridvor deschis, naos, pronaos si altar. In pridvorul bisericii, aflat pe fatada de vest a constructiei, se poate admira o scena impresionanta: Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul. Mai departe, in pronaos, peretii lacasului sunt impanziti cu diversi sfinti si numeroase scene biblice, dintre care, cea prezenta in cea mai mare parte este Judecata de Apoi. Un alt element de interior incantator este reprezentat de catapeteasma bisericii ce desparte naosul de altar si este impodobita cu numeroase picturi realizate pe sculptura in lemn.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>