Biserica Sarbeasca – Arad

biserica biserici lacas de cult obiective turistice judetul arad

 

Biserica Sarbeasca Sfantul Petru si Pavel

Biserica Sarbeasca, cu hramul Sfintiilor Petru si Pavel, este un lacas de cult aflat pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Arad, fiind situata in Piata Sarbeasca nr. 1 din municipiul Arad, judetul Arad, Crisana, in apropierea Parcului Reconcilierii si a Turnului de Apa.

Album foto Biserica Sarbeasca

Harta zonala Biserica Sarbeasca

Descriere Biserica Sarbeasca

Biserica Sarbeasca a fost construita intre anii 1698 si 1702, in stilul barocului timpuriu, din materialele provenite din ruinele unor edificii medieval aradene. Dupa ce armatele imperiale comandate de printul Eugen de Savoya au cucerit Aradul, in oras au fost gazduiti granicerii sarbi, iar ridicarea lacasului de cult a fost finantat de catre capitanul Iovan Popovici Techelia, cel care a finantat si construirea Palatului Sarbesc.

Intre anii 1790 si 1822, biserica a fost modificata substantial, fiind marita in lungime pentru adaugarea unui nou altar. Infatisarea baroca a fost ilustrata prin inaltarea cu 4 metri a turnului, de catre mesterii din Ucraina, adaugand o turla in stilul rococo, modelata din placi de bronz si incheiata printr-o cruce fixate pe un glob aurit. Pictura interioara a fost restaurata de catre Nicolae Alexici si ilustreaza sase fresce, precum patru cu scene biblice, iar celelalte doua cu scene istorice. Sculpturile de pe iconostas au fost realizate de catre sculptorul Mihai Ianici, iar in sactuar se afla o icoana, fiind opera mesterului Stefan Tenetchi, reprezentand-o pe Maica Domnului.

In incinta bisericii sunt evidentiate cele mai vechi steaguri ale breslelor din Arad si mormantul lui Sava Tekelja, acesta fiind primul sarb, doctor in stiintele juridice, fondatorul si primul presedinte a celei mai vechi societati culturale si stiintifice sarbesti.

In apropierea Bisericii Sarbesti a fost construit Palatul Sarbesc, cladire proiectata de arhitectul Emil Tabokovits, in stilul architectural secession, acesta fiind actualul sediu al parohiei sarbesti din orasul Arad.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Palatul Neuman, Palatul Administrativ, Palatul Justitiei, Teatrul de Stat Ioan Slavici, Palatul Ronai, Casa cu Ghiulele, Casa cu Lacat, Palatul Szantay Lajos, Templul Masonic, Casa cu Mozaic Aurit, Statuia Sfantului Florian, Muzeul Memorial Vasile Goldis, Sinagoga Neologa, Complexul Muzeal Arad si Biblioteca A. D. Xenopol.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>