Biserica Schimbarea la Fata – Valeni

biserica biserici lacas de cult obiective turistice judetul neamt

 

Biserica Schimbarea la fata din Valeni

Biserica de lemn cu hramul Schimbarea la Fata din Valeni face parte din ansamblul Monumentelor Istorice din Judetul Neamt, fiind considerata una dintre cele mai deosebite monumente de arhitectura religioasa si este amplasata in dreapta Bistritei, sub versantul estic al Cernegurei, pe strada Magnoliei nr.1 a localitatii Valeni, devenita recent cartier al orasului Piatra Neamt, judetul Neamt, Moldova, aflata la aproximativ 20 km de Pangarati si 31 km de Bicaz.

Album foto Biserica Schimbarea la Fata – Valeni

Harta zonala Biserica Schimbarea la Fata – Valeni

Descriere Biserica Schimbarea la Fata – Valeni

Biserica de lemn Schimbarea la Fata din Valeni a fost ctitorita de Petru Rares in jurul anului 1538 si refacuta din temelii de catre domnitorul Alexandru Lapusneanu in anul 1574. Multi voievozi ai perioadei au contribuit cu propietati si obiecte importante pentru dezvoltarea lacasului, printre acestia se numara Ioan Potcoava, Petru Schiopul si Ieremia Movila. La inceputul anului 1600, biserica a cazut prada hotilor si a fost incendiata, fiind refacuta de catre Iremia Movila.

Lacasul de cult a fost construit din barne si scanduri masive de brad si stejar, cu o temelie de piatra si acoperis de sindrila, fiind considerata una dintre cele mai reusite realizari ale arhitecturii populare din lemn.

Planul este unul simplu, in forma de nava, fara sanuri laterale si cu altar pentagonal, clopotnita aflandu-se in imediata apropiere a bisericii, in partea de sud. Chenarele ferestrelor si  ale usii de la intrare sunt ornamentate cu incrustatii dense,  fiind compuse din motive geometrice.

Biserica de lemn Schimbarea la Fata din Valeni a fost cunoscuta mai intai sub numele de Manastirea Peste Vale si apoi ca Manastirea Valeni, fiind transformata in metoc al Manastirii Varatec, in perioada administratiei lui Veniamin Costache, oferindu-i liniste si prosperitate.

Dar in anul 1821, adeptii miscarii eteriste au devastat lacasul religios, furand toate obiectele valoroase, mai putin icoanele. Din anul 1899 maicutele s-au retras, iar biserica a fost transformata in biserica parohiala.

La Biserica de lemn Schimbarea la Fata din Valeni a functionat pe o perioada de doua secole, o scoala iconografica, unde s-au realizat sute de icoane valoroase, multe dintre ele au fost expuse pe catapeteasma si peretii bisericii. In prezent, exista 150 de icoane realizate la aceasta scoala, fiind raspandite la Manastirea Agapia, Manastirea Varatec, Manastirea Neamt, Manastirea Bistrita si Mitropolia Moldovei.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Casa Paharnicului, Muzeul de Istorie si Arheologie, Muzeul Memorial Calistrat Hogas, Ansamblul Curtii Domnesti, Muzeul de Stiinte Naturale, Casa Ivascu, Complexul Turistic de Agrement, Rezervatia Naturala Dealul Vulpii, Rezervatia Paleontologica Cozla – Pietricica – Cernegura, Cetatea Dacica de la Batca Doamnei, Manastirea Bisericani, Manastirea Pestera si Schitul Tibucani.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>