Biserica Sfantul Ioan Botezatorul – Suceava

biserici lacas de cult suceava

 

Biserica Sf Ioan Botezatorul

Cunoscuta si sub denumirea de Biserica Coconilor, Biserica Beizadelelor sau Biserica Domnitelor, Biserica “Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul” este un lacas de cult ortodox, ce a fost ridicat in anul 1643, pe teritoriul Municipiului Suceava. Hramul bisericii este Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, sarbatoare celebrata an de an in data de 24 iunie. Anul 2004 a fost un an de mare importanta pentru lacas, acesta fiind inclus pe lista monumentelor istorice ale judetului Suceava.

Album foto Biserica Sf. Ioan Botezatorul

Harta zonala Biserica Sf. Ioan Botezatorul – Suceava

Descriere Biserica Sf. Ioan Botezatorul

Vasile Lupu este cel care a dat viata Bisericii Coconilor in anul 1643, ca parte a curtii domnesti.

Intrarea in biserica este precedata de o pisanie in limba slavona care spune: “Cu voia Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, Io Vasile Voievod, Domn al Tarii Moldovei, a facut aceasta biserica unde este hramul Nasterii

Sfantului prooroc si inaintemergator si botezator Ioan; si s-a savarsit in anul 7151 (1643)”. Scrierea este incadrata de Stema Moldovei, alaturi de doua frunze stilizate.

Biserica “Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul” nu este o cladire impozanta prin marime, aceasta fiind o constructie de dimensiuni reduse. Planul lacasului de cult aduce aminte de Biserica de la Lujeni, care apartine de Manastirea Dragomirna. Planul este dreptunghiular, prezentand o absida semicirculara la interior si la exterior. Partea vestica are un pridvor poligonal in exterior si unul de tip circular in partea interioara.

Turla este frumos impodobita cu patru ferestre pozitionate in nisa dubla, avand patru contraforturi, alaturi de un rand de ocnite in partea de sus.

Lacasul de cult a fost decorat in stilul caracteristic moldovenesc ce apartine de secol XVII, perioada in care arta munteneasca avea o influenta puternica, astfel, intalnim in cadrul Bisericii Sf. Ioan Botezatorul braul de tip “dinti de ferastrau”. Acest brau poate fi observat in jurul bisericii, separand firidele de ocnitele ce apartin zonei superioare.

Partea nordica a bisericii este protejata de un turn clopotnita, care gazduieste un subsol ce ajunge pana sub podeaua naosului, aducand aminte de biserica Manastirii Pangarati, ridicata in anul 1642.

Credinciosii care doresc un moment de ragaz, pot vizita zona Sucevei, zona ce ofera o mare varietate de lacase de cult precum Biserica Sf. Nicolae, Manastirea Teodoreni sau Biserica Sfanta Cruce.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>