Biserica Sf. Nicolae – Suceava

biserici lacas de cult suceava

 

Biserica Sf Nicolae

Anul 1611 este un an reprezentativ pentru municipiul Suceava. La acea vreme s-a construit Biserica “Sf. Nicolae”, una din cele mai vechi biserici ortodoxe de pe teritoriul orasului. Aceasta se afla pe Strada Mihai Viteazul nr. 2, la o mica distanta de Liceul “Stefan cel Mare”. In anul 2004, lacasul de cult a fost inclus pe lista monumentelor istorice din judetul Suceava.

Album foto Biserica Sf. Nicolae

Harta zonala Biserica Sf. Nicolae – Suceava

Descriere Biserica Sf. Nicolae

Potrivit pisaniei, intre 1546 si 1551, voievodul Ilias Rares a ridicat din temelii un lacas cu hramul Sf. Ierarh Nicolae, hram ce se sarbatoreste anual in data de 6 decembrie. Constructia bisericii nu a rezistat de-a lungul vremii, asa ca, in 1611 pe timpul domnitorului Constantin Movila, pe spatiul unde se aflau ruinele constructiei lui Ilias, a fost construita un nou loc de rugaciune, ce s-a pastrat forma pana in prezent.

Din punct de vedere al aspectului, biserica a trasaturi tipice stilului arhitectural moldovenesc din acea vreme, pastrand altarul in forma dreptunghiulara, absida in partea estica si alte cateva asezate de-a lungul zidului. Un alt element simbolic este turla de pe naos.

S-au facut cercetari asupra lacasului si s-a ajuns la concluzia ca este una din cele mai vechi biserici cu turnul-clopotnita aflat deasupra exonartexului. Tipice pentru Biserica “Sf. Nicolae” sunt si contraforturile de mari dimensiuni, intre care au fost adaugate altele de dimensiuni mai mici.

La exterior, biserica prezinta un brau format din caramizi, sub forma de “dinti de ferastrau”.

In interior, pictura a fost realizata de zugravul Vladimir Mironescu in 1895, trecand printr-o serie de modificari in 1974-1980, cand a fost restauranta intraga constructie a Bisericii “Sf. Nicolae”, datorita proiectului finantat de Directia Monumentelor Istorice si Arhitectonice, sub indrumarea lui Nicolae Diaconu.

Orasul Suceava ofera o larga paleta de manastiri si biserici, printre care Biserica Sf. Ioan Botezatorul, Biserica Sfanta Cruce sau Manastirea Teodoreni.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>