Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva – Botosani

biserica biserici lacas de cult lacase de cult monument istoric obiectiv religios obiective turistice judetul botosani

 

Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva

Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva este un lacas de cult ortodox situat pe strada Unirii nr. 2 din Orasul Botosani, judetul Botosani, Moldova, aflata in apropierea Primariei Botosani si a Bibliotecii Judetene Mihai Eminescu.

Album foto Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva

Harta zonala Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva

Descriere Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva

Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva a fost ridicata in anul 1815, din caramida, prin bunavointa credinciosilor ce locuiau in acest cartier, numit Mahalaua Vrabierilor. Acestia formau, pe acea vreme, breasla Talpalarilor, conform celor doua inscriptii aflate pe o Sfanta Evanghelie ferecata cu argint, unde sunt notate urmatoarele: Panaite, Zoita, Ilie, Ileana si toata breasla Talpalarilor 1837, Decembrie 20.

Despre Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva a citat istoricul Nicolae Iorga in lucrarea sa, Studii si Documente, notand urmatoarele: o biserica din Mahalaua Vrabierilor in poporul Prea Cuvioasei Maicii noastre Parascheva.

Lacasul de cult a fost construit pe locul unei vechi biserici de lemn, in stilul arhitectural neobizantin, avand patru incaperi, si anume pridvor, naos, altar si un vesmantar, iar turnul dreptunghiular aflat deasupra pridvorului este destinat clopotnitei. Prima reparatie a bisericii s-a desfasurat intre anii 1877 si 1908, prin bunavointa Marelelui Vornic, boierul Iordache Ciolac, devenind astfel unul dintre ctitorii acestui lacas, alaturi de protoiereul iconom Ioan Dimitriu si breasla Talpalarilor.

Intre anii 1921 si 1937, Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva a fost filiala parohiei Intampinarea Domnului, iar dupa anul 1937 a devenit biserica parohiala, construindu-se astfel, in curtea bisericii, o casa parohiala. Casa a fost demolata in anul 1965, datorita trecerii de la biserica parohiala la filiala parohiei Intampinarea Domnului.

Vechea Catapeteasma a fost sculptata in anul 1815. Aceasta continea icoabe lucrate in ulei si rame asezate in ordinea erminiei ortodoxe, dar din cauza starii avansate de degradare a fost inlocuita cu o catapeteasma noua din lemn de stejar.

Intre anii 1980 si 1981, s-a executat in interiorul bisericii pictura murala in tehnica fresco si cea a catapeteasmei, de catre pictorii C. Calinescu si Iulia Handragel.

Curtea bisericii are o suprafata de aproximativ 1800 de metri patrati, datorita faptului ca in spatele bisericii se afla un cimitir, oasele si scheletele scoase din fostul cimitir au fost depuse in osuarul aflat sub vesmantar.

Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva este inclusa in Lista Monumentelor Istorice din Judetul Botosani.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Casa Memoriala Mihai Eminescu, Biserica de lemn din Ipotesti, Muzeul etnografic din Ipotesti, Lacul din Padurea Baisa, Monumentul Rascoalei din 1907 din Flamanzi, Centrul Vechi din Botosani, Muzeul Judetean Botosani, Manastirea Popauti, Biserica armeana Sfanta Treime, Biserica romano-catolica Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Manastirea Agafton, Biserica ortodoxa Nasterea Maicii Domnului, Biserica Uspenia, Sinagoga Mare din Botosani, Biserica Roset, Casa Moscovici si Parcul Mihai Eminescu din Botosani.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>