Biserica Sfanta Treime – Oradea

biserica biserici lacas de cult obiective turistice judetul bihor

 

Biserica Sfanta Treime

Biserica Sfanta Treime cunoscuta si ca Biserica Sf. Brigitta este situata in Parcul Traian, in municipiul Oradea, judetul Bihor, situandu-se in vestul Romaniei, pe Raul Crisul Repede, foarte aproape de granita cu Ungaria, de care o desparte o distanta de aproximativ 13 km.

Album foto Biserica Sfanta Treime

Harta zonala Biserica Sfanta Treime

Descriere Biserica Sfanta Treime

Biserica Sf. Brigitta a fost ridicata in anul 1693, cu hramul sfintei Brigitta a Suediei si este prima biserica romano-catolica construita in Oradea dupa eliberarea de sub stapanirea otomana, prin recucerirea orasului de catre armatele imperiale ale Casei de Habsburg in anul 1692.

In anul 1703, in timpul rascoalei curutilor, biserica a suferit distrugeri in urma unui incendiu, fiind renovata 19 ani mai tarziu. Dupa construirea Catedralei Sf. Maria din Oradea, a fost donata comunitatii greco-catolice si odata cu interzicerea bisericii greco-catolice, biserica a fost trecuta de catre autoritatiile comuniste in posesia Bisericii Ortodoxe Romane si a devenit Biserica Ortodoxa Sfanta Treime.

Este o biserica simpla de tip nava, cu un altar pentagonal si se termina printr-un turnulet de lemn, iar din punct de vedere stilistic este baroca. Pictura interioara a fost realizata in tehnica fresco si finalizata intre anii 1982-1985.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Biserica Ortodoxa din Oradea, Sirul Canonicilor, Muzeul Memorial Ady Endre, Casa Vago, Palatul Ullmann, Palatul Moskovits, Casa Darvas-La Roche, Muzeul Tarii Crisului, Hanul Arborele Verde, Palatul Vulturul Negru, Cetatea Oradea, Biserica Sfantul Ladislau si Palatul K.I.Deutsch.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>